Domokos László

Domokos László fogadta a BEMSZ elnökét

2017-03-30 10:40
Az Állami Számvevőszék és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete közötti együttműködést jó gyakorlatnak minősítette a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szervezetének Európai Szövetsége (ECIIA) és a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Európai Szervezete (EUROSAI) közös, 2016-os nemzetközi felmérése. Az elismerés apropóján, de az előrelépés elhatározásával került sor az elnöki találkozóra.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2017. március 29-én fogadta Kollár Róbertet, a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének elnökét. Az ÁSZ elnöke üdvözölte az együttműködés nemzetközi jó hírét, és egyetértett abban, hogy a két szervezet eredményes, szoros szakmai együttműködést alakított ki az elmúlt években. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek belső kontrollrendszerének ellenőrzése a Számvevőszék munkájának hangsúlyos területe. Kiemelte, hogy a megfelelően kialakított és hatékonyan működtetett belső kontroll rendszer a szervezet vezetőjének biztonsági öve, amely hozzájárul a szabálytalanságokból fakadó károk megelőzéséhez.
 
A Számvevőszék és a BEMSZ közötti együttműködés a jelenlegi formájában 2010-re tekint vissza, amikor az EUROSAI és az ECIIA megállapodott a belső ellenőrzés és a számvevőszéki ellenőrzés együttműködéséről. A 2016-os felmérés eredményeképpen a két szervezet közötti megállapodást jó gyakorlatnak,  “Best practice”-nek minősítették, és a BEMSZ elnöke felkérést kapott, hogy a 2017. május 11-én Brüsszelben tartandó EUROSAI-ECIIA közös konferencián számoljon be a két intézmény közötti együttműködésről, mint jó gyakorlatról. A megállapodás már létrejöttekor olyan konkrét tartalommal rendelkezett az együttműködés szakmaiságáról, formáiról, eszközeiről, a titok-, és adatvédelemről, hatályosságról, kapcsolattartásról mely a szokásos együttműködésektől jelentősebb hasznosulást jelzett.
 
A találkozón a vezetők kölcsönösen értékelték az együttműködés eddigi eredményeit, és megegyezés született az együttműködés aktualizálásának irányairól. Domokos László fontos célként nevezte meg a megismert jó gyakorlatok kölcsönös megosztását, amely fontos eszköze az ÁSZ tanácsadó tevékenységének is.