Domokos László

Domokos László is megemlékezett a márciusi hősökről

2017-03-16 10:12
Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László is fejet hajtott az 1948/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezéseken. Március 15-én reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország lobogóját, majd 10 óra 30 perctől a központi ünnepség a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőinél folytatódott.
Az ünnepi programok a hagyományokhoz híven az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonultak a Nemzeti Múzeumhoz.
 
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A kormányfő a fél 11-kor kezdődő állami díszünnepségen - Tarlós István főpolgármester köszöntője után - szólalt fel.
 
 
 
 
A kormányfő beszéde után indult meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezették fel. A menet útvonala idén eltért a korábbiaktól: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül haladt, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érte el a Dísz teret.
 
A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal várták az ünneplőket, akik a többi között kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathattak és hagyományos magyar finomságokat kóstolhattak. Az Országházban ingyenes nyílt napot tartottak, az érdeklődők megtekinthették a Szent Koronát.
 
Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adták át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen Áder János államfő mondott beszédet, a díjátadáson részt vett Orbán Viktor és Kövér László házelnök.