Domokos László

Domokos László is részt vett az államfőválasztáson

2017-03-13 13:58
Az Országgyűlés március 13-án választotta meg Magyarország 2017 és 2022 között hivatalban lévő köztársasági elnökét. Az ünnepélyes eseményen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett.
A parlamenti képviselők két jelölt, Áder János jelenlegi államfő és Majtényi László volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke közül választhatták meg Magyarország új köztársasági elnökét. Az Országgyűlés az első, érvényes, de eredménytelen szavazás utáni második kör alkalmával Áder Jánost választotta Magyarország köztársasági elnökévé. Az új elnöki kinevezés 2022-ig szól.
 
A szavazás előtt tartott beszédében Áder János felelevenítette: a köztársasági elnök alaptörvényből következő külpolitikai mozgástere lehetőséget ad régóta húzódó vitás kérdések megoldására, lezárására. Erre példaként említette a Tomislav Nikolic szerb elnökkel 2012-ben folytatott budapesti tárgyalását, amelyen az államfő felvetette az 1944-45-ös bácskai vérengzéseket és a magyarok kollektív bűnösségéről szóló 1945-ös döntést, Tomislav Nikolic pedig úgy reagált, hogy elérkezett a megbocsátás és a megbékélés ideje.