Domokos László

Domokos László: jó úton jár a magyar gazdaságpolitika és költségvetés

2017-05-19 11:15

Megalapozott a 2018-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2017. május 18.-án az Echo TV Napi Aktuális című műsorában. Hozzátette: a törvényjavaslat egy előírás kivételével megfelel a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak. A 2018-as költségvetési törvényjavaslat hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához.

A számvevőszék törényi kötelezettsége, hogy évről évre összeszedje azokat a tervezési és megvalósíthatósági kritériumokat, amik biztosítják a költésgvetés megvalósíthatóságát. Fontos megvizsgálni, milyen tényezők ellentétesek esetlegesen jogszabályokkal, vagy milyen egyéb kockázatok vannak a költségvetés 2018-as teljesíülését illetően - jelentette ki az interjú során Domokos László.
 
Az ÁSZ véleményadásának célja, hogy az ÁSZ hozzájáruljon ahhoz, hogy az Országgyűlés a még hiányzó törvények megalkotásával, illetve módosító javaslatok elfogadásával megalapozott, a reálisan felmerülő kockázatokat kezelni tudó költségvetést fogadjon el. Véleményével az ÁSZ hozzájárul a költségvetési folyamatok átláthatóságához is. 

DL.[1]

A teljes interjú itt érhető el 

Domokos László kiemelte: a kiadási oldalon 107 milliárd - ami a 0,72%-a a teljes kiadási sornak - az a nettó összeg, amely az Állami Számvevőszék szerint nem megalapozott kiadás, amelynél felmerül tervezési hiba. Ez az összeg két nagy tételt foglal magába, egyrészt a távolságibusz-közlekedés támogatását, melynél már az idei költségvetés kapcsán is felmerült tervezési hiba. A 2018-as költségvetés estében ez hozzávetőlegesen 40 milliárdos tervezési hiányosságot jlent, tehát ennnyivel nagyobb igény fog megjelenni a betervezett tételhez képest. A másik nagy tétel az a külgazdasági és külügyminisztériumnaka beruházásokhoz kapcsolódó kedvezményei, ahol a tavalyi évi számok alapján 40 milliárd forinttal nagyobb lesz az igény a betervezettnél. Ezeket azonban a költségvetés több, mint 260 milliárdos tartalékkal helyre lehet hozni.  

Az Állami Számvevőszék elnöke az interjúban kiemelte: sok száz milliárdos extra adóbevételre tehet még szert a közkassza a gazdaság további kifehérítéséből. Évek óta működnek az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek, és hosszabb ideje üzemel a közúti áruforgalmat ellenőrző, elektronikus adóhatósági rendszer, az úgynevezett ekáer is. Ezek a gazdaságfehérítő intézkedések több száz milliárd forintot hoztak eddig a közkasszának, de további olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek az illegális zónát évről évre zsugorítják.

Az adás felvétele ide kattintva tekinthető meg. 

A 2018-as költségvetést érintő ÁSZ Véleményről szóló összefoglaló cikket pedig ide kattintva olvashatja el.