Domokos László

Domokos László köszöntőt mondott Kepenyes Pál kiállításán

2017-05-12 18:00
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke mondott köszöntőbeszédet Kepenyes Pál szobrászművész Káosz című életmű-kiállításán. A Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésében megvalósuló tárlat június 4-ig lesz látható a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében.
"Kepenyes Pál művészetében az időnek és a térnek kiemelt jelentősége van. Számunkra ma ebben a teremben az idő lehetőséget ad arra, hogy az alkotóval együtt utazzunk századokon és kontinenseken át, magunkba szívjuk a kultúrák egymásra hatását, s érezzük milyen apró és törékeny, s mégis milyen hatalmas az ember" – kezdte a kiállításmegnyitón mondott köszöntőjét Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A beszéd teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.
 
A Kepenyes Pál Káosz című kiállítása a fél évszázada Mexikóban élő és alkotó magyar művész páratlan életútját mutatja be a szemlélőknek, akik kirobbanó erejű, gondolatébresztő és lebilincselő formájú alkotásokkal találkozhatnak. A szobrászművész a Budapesti Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakán végzett, majd az '56-os forradalmat megelőzően öt évre koholt vádakkal börtönbe került.
 
Kepenyes Pál szobra
 
Szabadulása után a francia kormány ösztöndíjasaként a párizsi Academie des Beaux-Arts Képzőművészeti Főiskolán szerzett további tapasztalatokat, közben beutazta egész Európát inspirációt és magyar közösségeket keresve. A '60-as években végül Mexikóban telepedett le, ahol művészete kiteljesedett, és világszerte elismert művész vált belőle.Művei világszerte keresettek, és láthatóak különböző gyűjteményekben, illetve köztereken.
 
A tárlat 2017. május 13. és június 4. között a Pesti Vigadó Fogadóterében térítésmentesen látogatható.