Domokos László

Domokos László megnyitotta a függetlenségi szemináriumot

2014-03-28 09:30

Domokos László elnök 2014. március 28-án megnyitotta az Állami Számvevőszék és a Francia Számvevőszék által közösen szervezett nemzetközi szemináriumot.

Az EUROSAI 2011-2017-es időszakra szóló stratégiai tervében az egyik kiemelt cél "a számvevőszéki függetlenség megerősítése és támogatása". Ennek a célnak az elősegítése érdekében a francia számvevőszék és az Állami Számvevőszék 2014. március 28-ára szemináriumot szervezett a számvevőszéki függetlenség témakörben.

Domokos László nyitó beszédében üdvözölte a résztvevőket és hangsúlyozta a számvevőszéki függetlenség fontosságát.

„Úgy gondolom, hogy csak egy modern és hatékony ellenőrzési intézmény képes kézzelfogható változást elérni a polgárok mindennapi életében. Az adófizető polgárok joggal várják el, hogy hasznos, szakmailag megalapozott és objektív munkát végezzünk, és példamutatóan tudjuk elszámolni a költségvetésből biztosított közpénzzel. A függetlenség és átláthatóság elengedhetetlen feltétele a működésnek"- mondta az elnök.

Domokos László megnyitotta a függetlenségi szemináriumot


Domokos László beszélt a szervezeti és törvényi megújulásról is. Kiemelte, 2011 tavaszán, a Magyar Országgyűlés az Alaptörvény elfogadását követően a sarkalatos törvények között elsőként alkotta meg az új számvevőszéki törvényt. Büszkén jelentette ki, hogy az új törvény véget vetett a következmények nélküli ellenőrzések korszakának, ráadásul megerősítette az ÁSZ függetlenségi garanciáit személyi, jogi, szervezeti és pénzügyi szempontból is.

Az ÁSZ elnöke beszédében hangsúlyozta a szervezet átláthatóságának fontosságát. Bemutatta a szervezet hírportálját, amely 2011 óta ad folyamatos híradást az ellenőrzési munkáról, a belső folyamatokról, valamint a hazai és nemzetközi rendezvényekről.


Domokos László elmondta, ez a szeminárium nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők megosszák egymással gondolataikat és tapasztalataikat ebben a függetlenségi témájában. „A függetlenség kérdése nem öncél, hanem arra szolgál, hogy megerősítse a közpénzek felhasználását és további feladatokat javasoljon a hatékonyabb ellenőrzések szervezésére. A cél az, hogy az ellenőrzés eredményei hatással legyenek a fejlesztésre és a jó kormányzásra, amely megnyitja az utat az innovációk felé."- zárta beszédét az ÁSZ elnöke.