Domokos László

Domokos László: működik a fenntartható kifehérítés

2019-08-08 15:55
Domokos László 2019. július 25-én részt vett Tusnádfürdőn a 30. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén. Az eseményt megelőzően az ÁSZ elnöke interjút adott a Kossuth Rádiónak, amelynek témája Magyarország 2020-as költségvetése és az ország államháztartási helyzete volt.
Domokos László a beszélgetés kezdetén kiemelte, rendkívül fontosnak tartja, hogy Magyarországnak már júliusban van költségvetési törvénytervezete a 2020-as évre vonatkozóan. A már 4. éve kiszámítható költségvetési és gazdasági környezethez adóbiztonság és kiszámítható adókörnyezet is társul. A gazdaság eredményei által az állam hosszú távú társadalompolitikai elemeket képes menedzselni, finanszírozni, fenntartani – emelte ki az ÁSZ elnöke.
 
Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményeként az adópolitikában jelentős személyi jövedelemadó és a béreket terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentési trendre hívta fel a figyelmet, illetve a társasági nyereségadó és a kisvállalkozásoknak szóló kedvezményes adózási rendszerek jelentőségére mutatott rá, melyek kisebb adó-, illetve adóadminisztrációs terhet jelentenek.
 
Domokos László rávilágított, hogy az elmúlt öt esztendő komoly eredményének tartja a stabil, kiszámítható gazdasági környezet megteremtésének másik részét a gazdasági kifehérítését, melynek eredményeként az elmúlt négy évben a költségvetés adótöbbletet realizál. Az adótöbblet egy részét a kormány évről évre visszaforgatja – mutatott rá az ÁSZ elnöke.
 
2019. első félévében több, mint 600 milliárd forintos többlet adóbevétel keletkezett, a legális környezet és a gazdasági növekedés hatására, amely újabb lehetőségeket teremt, családtámogatásra, beruházásokra és akár további adókulcscsökkentésekre – hívta fel a figyelmet Domokos László a rádióinterjúban.