Domokos László

Domokos László nemzetközi konferencián tartott előadást

2017-09-08 11:02
Domokos László részt vett a számvevőszékek világszervezete, az INTOSAI „Számvevőszékek tevékenységének értéke és haszna” munkacsoportjának Mexikóban rendezett éves ülésén. Az eseményen az Állami Számvevőszék elnöke az intézmény ellenőrzési tevékenységének társadalmi hasznosulásáról tartott előadást.
Előadása elején Domokos László megköszönte, hogy az Állami Számvevőszék 2017 márciusában tagjává válhatott az INTOSAI „Számvevőszékek tevékenységének értéke és haszna” Munkacsoportnak. Mint mondta: a Munkacsoport eddigi eredményeit áttekintve egyértelmű volt, hogy a nemzetközi közösség és az ÁSZ céljai egybevágnak a társadalmi hasznosulás tekintetében. Kiemelte: az ÁSZ azért kívánt a Munkacsoport tagja lenni, hogy megossza az eddigi tapasztalatait és eredményeit, illetve megismerje, felhasználja a legújabb nemzetközi gyakorlatokat.
 
Domokos László előadásában felidézte, hogy 2010-től, az ÁSZ megújításával egyidejűleg hogyan vizsgálták felül a szervezet kommunikációs tevékenységét. Mint mondta: mindezt az új számvevőszéki törvény 2011-es elfogadása, majd az ÁSZ Stratégiájának újragondolása alapozták meg. Az elnök bemutatta az ÁSZ folyamatos fejlesztés alatt álló kommunikációs tevékenységét, amelyet annak érdekében végez, hogy támogassa az intézmény példamutató működését, biztosítsa a szervezet átláthatóságát és elszámoltathatóságát.
 
Domokos László Mexikóban rendezett nemzetközi konferencián tartott előadástDomokos László Mexikóban rendezett nemzetközi konferencián tartott előadást
 
Az ÁSZ elnöke rámutatott: az INTOSAI Munkacsoportja dolgozta ki „A számvevőszékek tevékenységének haszna és értéke – minőségi javulás az állampolgárok életében” elnevezésű ISSAI 12 nemzetközi standardot, amelyet az ÁSZ a Számvevőszékek közül az elsők között adaptált a saját működésébe 2014 januárjában. Domokos László elmondta: az ÁSZ hasznosulás központú kommunikációs tevékenységének alapjául az az említett ISSAI 12, valamint ISSAI 20 „A számvevőszéki átláthatóság és az elszámoltathatóság alapelvei” című dokumentumok szolgálnak.
 
E nemzetközi standardokban meghatározott alapelveket az ÁSZ saját szervezeti felépítésére, valamint működési környezetére szabva adaptálta – magyarázta az előadó. Rámutatott, hogy az ÁSZ-nál kidolgozott ISSAI beszámolási gyakorlat – melynek során az ÁSZ szervezeti egységei rendszeresen beszámolnak ezen alapelveknek való megfelelésről – egy olyan jó gyakorlat, amely támogatja az ÁSZ munkatársakat abban, hogy az ISSAI standardok mentén megfogalmazott alapelveket a hivatali működés valamennyi területén és szintjén figyelembe vegyék.
 
A konferenciáról ide kattintva olvashat részletes tudósítást.