Domokos László

Domokos László részt vett a Báró Gelsey Vilmos-díjak átadóján

2018-06-11 10:07
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett a Báró Gelsey Vilmos-díjak átadó ünnepségén. A világhírű magyar származású közgazdászról elnevezett díjra gazdasági szakemberek, míg a szintén Gelsey Vilmosról elnevezett nagydíjra pedagógusok jelölhetők.
Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László is részt vett a Gelsey Vilmos báróról elnevezett kitüntetés átadóján. A 2014 óta minden évben megrendezett eseményen két kitüntetést nyújtanak át: a Báró Gelsey Vilmos Nagydíjat olyan pedagógusok vehetik át, akiknek sok éve tartó szakmai életútjuk már eddig is elismeréseket hozott – elsősorban saját munkatársaik, az általuk szolgált köznevelési intézmények közösségei körében. A Báró Gelsey Vilmos-díjra gazdasági szakemberek jelölhetőek, akik kiváló szakmai teljesítményükkel, a köznevelés szolgálatában kinyilvánított elkötelezettségükkel szintén kivívták közvetlen kollégáik és a munkahelyükül szolgáló köznevelési intézmények elismerését.
 
Gelsey Vilmos báró, vagyis William de Gelsey 1921-ben született, magyar származású brit közgazdász és bankár. Az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot, majd amikor értésére adták, hogy magyarként kevés az esélye a nemzetközi részleg vezetői posztjára, más irányba, a vezetési tanácsadás felé fordult. 1960-ban fordult a befektetési banki tevékenység felé. Előbb a Hill Samuel & Co ügyvezető igazgatója lett, később az Orion Royal Bank nevű jelentős nemzetközi konzorciális befektetési bank ügyvezető igazgatója, majd elnökhelyettese. 1988-ban költözött Bécsbe, ahol a mai UniCredit Bank (korábbi Creditanstalt) tanácsadója lett. A Richter Gedeon privatizációjának tanácsadója a Creditanstalt magyarországi leánycége volt és a privatizációt követően, 1995-ben Gelseyt a Richter igazgatósági tagjának választották. Négy évvel később az igazgatóság elnöke lett, s ezt a posztot azóta is őrzi, jelenlegi mandátuma 2011-ig tart.