Domokos László

Domokos László tájékoztatta a Gazdasági bizottságot az ÁSZ éves tevékenységéről

2017-05-09 15:09
Megtárgyalta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága az Állami Számvevőszék 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót és támogatta a kapcsolódó határozati javaslatot. Domokos László elnök összefoglalta az ÁSZ tavalyi tevékenységét, és mint mondta: A Számvevőszék 2016-ban is rajta tartotta a szemét a makrogazdasági folyamatokon és az államadósság alakulásán, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához.
Az Állami Számvevőszék elnöke 2017. április 13-án adta át a szervezet 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót az Országgyűlésnek. A Gazdasági bizottság május 9-i ülésén Domokos László összegezte: az Állami Számvevőszék 2016-ban összesen 260 jelentést hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzések hasznosulása érdekében az ÁSZ mintegy 2232 javaslatot fogalmazott meg és további 169 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzött szervezetnek, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében.

Ez azt jelenti, hogy 2016-ban minden egyes munkanapra jutott legalább egy számvevőszéki jelentés és az ÁSZ két és fél ezer ponton járult hozzá a közpénzügyek rendbetételéhez. A javaslatok alapján az ellenőrzöttek 471 intézkedési tervet készítettek, melyek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékelheti. 2016-ban az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezett az utóellenőrzésekre, összesen 54 önálló utóellenőrzést fejezett be – ismertette az elnök.
 
A gazdasági bizottság megtárgyalta az ÁSZ beszámolóját
 
Domokos László rávilágított: az ÁSZ egész évben nyomon követte a költségvetési folyamatokat, véleményével és elemzéseivel támogatta a 2017. évi büdzsé megalkotását, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. ÁSZ ellenőrzéseket végzett közpénzügyi kockázatokat hordozó, kiemelt társadalmi jelentőségű és korábban ellenőrizetlen területeken, valamint felügyeleti, hatósági, ellenőrzéseket végző szervezeteknél is.
 
Az ÁSZ elnökének tájékoztatója után a Gazdasági bizottság alelnöke, Tóth Csaba, illetve tagjai, Hollik István, Z. Kárpát Dániel és Volner János tettek fel kérdéseket, vagy fogalmaztak meg felvetéseket. Ezek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ellenőrzését, az önkormányzati alrendszerben végzett ellenőrzéseket, az államadósság értékelését és alakulását, a központi költségvetés megalkotását, és az őszi népszavazásra fordított állami költések ellenőrzését érintették.
 
A gazdasági bizottság megtárgyalta az ÁSZ beszámolóját
 
Ezek után a Gazdasági bizottság elnöke lezárta a vitát és a bizottság tagjai támogatták az előterjesztett határozati javaslatot. Eszerint az Országgyűlés felkéri az Állami Számvevőszéket, hogy folytassa az államháztartás ellenőrzési rendszere módszertani megújítása érdekében kifejtett tevékenységét, és az ellenőrzési megállapításain, valamint elemzésein alapuló tapasztalataival járuljon hozzá az államháztartási rendszerben ellenőrzést végző szervezetek módszertani fejlesztéséhez, és tekintse át az ellenőrzésekről szóló tananyagokat. Az ÁSZ 2016. évi beszámolóját a Parlament plenáris ülése várhatóan a május 29-i héten vitatja meg.
 
Az érdeklődők ide kattintva olvashatnak részletes beszámolót a Gazdasági bizottság üléséről.