Domokos László

Együttműködés és tudáshálózat létrehozása

2011-03-31 08:15
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke együttműködésre kérte fel dr. Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét. A partnerség célja, hogy a Költségvetési Tanács és az MTA kutatóintézetei tudományosan megalapozott véleményt dolgozzanak ki a költségvetési törvény tervezetéről.

Az újjáalakult Költségvetési Tanács véleményt nyilvánít az Országgyűlésnek benyújtani tervezett költségvetési törvény tervezetéről. Domokos László, a Költségvetési Tanács tagjaként kiemelt feladatának tekinti, hogy a KT véleménye tudományosan megalapozott legyen. Ehhez kéri az MTA segítségét.

MTA


A költségvetési törvényjavaslat végrehajthatóságát veszélyezteti, ha az túl optimista makrogazdasági előrejelzésekre épül. Az ÁSZ a Kutató Intézete által kidolgozott költségvetési kockázatelemzési módszerével azt fogja vizsgálni, hogy a kormányzat makrogazdasági prognózisa kellően megalapozott-e. A Költségvetési Tanács szeretné megismerni és egymással ütköztetni azoknak a tudományos műhelyeknek a véleményét, amelyek a makrogazdaság valamely fontos területével foglalkoznak. Az MTA kutatóintézeti közül a Világgazdasági Kutatóintézetet és a Közgazdaságtudományi Intézetet szeretné partnerként megnyerni. Ennek érdekében egy tudományos konferencia megrendezése szerepel a tervek között, valamint egy tudáshálózat létrehozása. Domokos László, a Költségvetési Tanács tagjaként az MTA kutatóintézeteinek vezetőit együttgondolkodásra kérte fel, valamint számít dr. Pálinkás József támogatására is.