Domokos László

Elindult a Komatál program

2019-07-22 10:40
Domokos László, az ÁSZ elnöke fontosnak tartja a családok támogatását és a hagyományok ápolását is. Egy régi szokás felélesztésével egy rövid ideig gondoskodhatunk egy újszülött családjáról.

Akár az első gyermek születik, akár a második vagy harmadik, sok helyen nem tudják megoldani, hogy hetekig segítsen az apa vagy a nagyszülők az anyának a csecsemő ellátásában, a házimunka elvégzésében vagy a főzésben. Pedig ilyenkor minden kéz aranyat ér.

A komatál egy olyan régi népszokás, amelyet ma már kevesen ismernek. Régen szokás volt, hogy a szülést követő időszakban a kismama környezetében élők, szomszédok, rokonok felváltva naponta friss, házi koszttal gondoskodtak az anyukáról és családjáról. Ezt a hagyományt szeretné feleleveníteni a Nemzeti Művelődési Intézet, amely az ÁSZ együttműködő partnere a Pénzügyi Tudatosság Projekt célkitűzéseinek elérésében.

A program elsődleges célja a közösség- és hagyományteremtés, valamint a Komatál Programban résztvevő népi kézművesek felkarolása, alkotásaik népszerűsítése. A program további célja, hogy közösségépítő folyamatot indítson el a településeken azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülöttek érkezésére, együtt, közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodás folyamatát.

A komatál ritka jelenség manapság, pedig nagyszerű és egyszerű dolog, ezért ha úgy gondolja, szívesen csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, a programban történő részvétel feltételeit megtalálja az nmi.hu oldalon, vagy www.komatalprogram.hu weboldalon.

Ne feledjük, ez a fajta támogatás hatással van mind a család költségvetésére, mind a komatál közösségére. Egy gyermek születésekor nagyobb súlya van a tudatosságnak a pénzügyi tervezés, a bevásárlások és a megtakarítások tekintetében is. Ugyanúgy fel kell készülni a várt és a nem várt kiadásokra, ezért fontos, hogy a család tisztában legyen a bevételeivel, a kiadásaival és persze azzal is, hogy meddig nyújtózkodhat.