Domokos László

Elnöki interjú a Világgazdaságban

2018-05-02 08:55
A gazdaság alakulásáért mindannyian felelősek vagyunk – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Hozzátette: a gazdaság nem egy felülről irányított rendszer, hanem egy organikus szervezet, melynek belső egyensúlyára minden szereplőnek (állam, gazdasági szereplők, háztartások) óriási hatása van.
Domokos László, az ÁSZ elnöke példaként emelte ki a devizaválságot, mely szemléletesen bizonyította, hogy a nemzetgazdaság egészére nemcsak az veszélyes, ha az államadósság vagy az önkormányzati alrendszer adóssága éri el a kritikus szintet, hanem az is ugyanilyen kockázatokat hordoz, ha a lakosság kergeti magát adósságspirálba.
 
 
13_domokos_cz-780x520
 
 
Kiemelte: a fogyasztási és személyi hitelek világában elengedhetetlen a lakosság körében a fogyasztásokhoz kapcsolódó tudatosság erősítése. Törekedni kell továbbá arra is, hogy a hitelfelvétel kizárólag befektetési jellegű, megtérülő, rezsicsökkentő legyen, mindehhez azonban mindenekelőtt a lakosság fogyasztási tudatosságának átalakulása szükséges. A történelmi múltunkból hozott felhalmozó fogyasztási szemléletet összeegyeztetni a napjainkban elérhető bőséggel csak pénzügyi tudatossággal lehet.
 
Az interjú kivonatát ide kattintva olvashatja el.