Domokos László

EP delegáció az ÁSZ-nál

2011-07-21 14:38
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2011. július 21-én fogadta az Európai Parlament Költségvetés-ellenőrzési bizottságának delegációját. A találkozó témája a Magyar Számvevőszék EU források felhasználásának ellenőrzésében játszott szerepe és tapasztalatai.

Az Európai Parlament Költségvetés-ellenőrzési bizottságának delegációja két napra látogatott Magyarországra, amelynek során az Állami Számvevőszék vezetőivel is találkoztak. A delegációt dr. Ingeborg Grässle képviselő-asszony, az Európai Néppárt költségvetési ügyekért felelős politikusa vezette.

Dr. Becker Pál főigazgató, Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök

Dr. Becker Pál főigazgató, Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök

Az ÁSZ részéről Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök és dr. Becker Pál főigazgató fogadta a vendégeket. A találkozó témája a Magyar Számvevőszék EU források felhasználásának ellenőrzésében (auditálásában) játszott szerepe és tapasztalatai.

Az Európai Parlament Költségvetés-ellenőrzési bizottságának delegációja

Az Európai Parlament Költségvetés-ellenőrzési bizottságának delegációja

A delegáció magyarországi látogatása során elsősorban az EU-alapok felhasználásába kívánt betekintést nyerni. Leginkább az iránt érdeklődtek, hogy milyen kritériumok alapján folyik az EU-s pénzek ellenőrzése, mik a magyar tapasztalatok, hogyan kellene szabályozni az ellenőrzést, valamint milyen a kapcsolata a magyar számvevőszéknek más számvevőszékekkel.

Domokos László röviden bemutatta az ÁSZ történetét, beszélt az új ÁSZ-törvényről, valamint a szervezeti átalakítás fontosságáról, melyek elősegítik, hogy a számvevők eredményesebben tudjanak dolgozni.

Az Állami Számvevőszék szoros és intenzív kapcsolatot ápol az EU-s számvevőszékekkel. A közös ellenőrzések tanulságosak, hasznosak bár az eltérő módszerek és ellenőrzési kultúrák miatt komoly erőfeszítéseket jelentenek.


Megbeszélés az ÁSZ Klubtermében

Megbeszélés az ÁSZ Klubtermében

Az ÁSZ elnöke az uniós források felhasználásának vizsgálata során a legnagyobb problémát a pénzek elköltésének igazolásával kapcsolatban látja. Megoldás lehet egy egységes ellenőrzési módszertan kidolgozása, mely szakmailag összehangolja az ellenőrzéseket, így jobb eredményt és együttműködést lehetne elérni a különböző országokkal.

Dr. Becker Pál a most befejeződő Nemzeti Fejlesztési Terv ellenőrzéséről elmondta: az uniótól kapott források elősegítették hazánk felzárkózását az Európai Unióhoz. Fő problémát a pénzek felhasználásának hatékonyságában látja, mely nem volt egyértelműen bizonyítható. Az uniós pénzeket főleg környezetvédelemre, területfejlesztésre, oktatásra és az egészségügyre fordították.