Domokos László

Évindító taggyűlést tartottak Miskolcon a pénzügyi ellenőrök

2011-05-23 11:40
A Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének vezetősége évindító taggyűlést tartott. Az eseményen Domokos László, az MPGEKE elnöke tartott előadást.

2011. május 19-én, Miskolcon tartotta első taggyűlését a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A szakmai program keretében Domokos László, az MPGEKE országos elnöke "Hatékonyság - Átláthatóság - Függetlenség" címmel tartott előadást. Szó volt az új ÁSZ-törvényről, az ellenőrzési módszertan megújulásáról, valamint a kockázat alapú kiválasztásról.

Domokos László hangsúlyozta, a magyar közpénzügyi rendszer megújulásának fontos eleme az Állami Számvevőszékről szóló új törvény. A törvényjavaslat a Számvevőszék több mint húsz éves tapasztalataira építkezve született meg, és három területen ígér komoly megújulást, a számvevőszéki jogosítványok, a függetlenségi garanciák, illetve az átláthatóság területén.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a Számvevőszék a jelenleginél érezhetően erősebb jogosítványokkal rendelkezik majd, ami azt a célt szolgálja, hogy ne maradhassanak következmények nélkül az ellenőrzések.

Az Állami Számvevőszék átalakította a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszerének ellenőrzését. Az új rendszerben a Számvevőszék nem konkrét ellenőrzési helyeket hirdet meg, hanem az adott önkormányzat adósság- és vagyongazdálkodási kockázatát, az előző évek utóellenőrzéseinek kockázatait, illetve az egyéb jelzéseket, bejelentéseket veszi figyelembe. Az ÁSZ a kapott adatok alapján sorolja be és ellenőrzi az önkormányzatokat.