Domokos László

Kerekasztal-beszélgetés a pénzügyi kultúra fejlesztésének támogatásáról

2017-02-17 11:24
Domokos László, az Állami Számvevőszék, valamint a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének elnöke is felszólalt a 2017. február 16-án rendezett kerekasztal-beszélgetésen, melynek fókuszában a társadalmi felelősségvállalás és a pénzügyi kultúra fejlesztése állt. Domokos László kiemelte: a pénzügyi kultúra fejlesztése nem egy tökéletesen lefedett terület, itt bőven van lehetőség a továbblépésre.
Jelenleg két ideális teret látunk a kultúrafejlesztés terén - ismertette az ÁSZ elnöke -, az egyik hogy kontrollált és ellenőrzött tananyaggal célozzuk meg a lakosságot, felhasználva az állami tulajdonban lévő infrastruktúrát - tantermek például -, a pénzügyi szervezetek tudásbázisára és szakembereire építkezve. A másik irány - amely sokkal inkább a fiatalságot célozhatná meg - felhasználná a technológia vívmányait és például a közösségi média felületeken célozná meg oktató anyagokkal a lakosságot/fiatalságot. Ezt a két irányt látjuk jelenleg, az előkészületek még folynak, hamarosan jelentkezni fogunk a részletekkel - tette hozzá a Számvevőszék elnöke.
 
dljpg_20170216203534_50
 
Domokos László hangsúlyozta: a Számvevőszék munkáját sem értheti meg a lakosság akkor, ha nem rendelkezik megfelelő pénzügyi kultúrával, vagyis ezekbe az oktató programokba szervesen be kell csatolni a közpénzügyi kérdéseket is. Az ÁSZ célja kiemelten az, hogy a jövő számvevőszéki jelentéseinek értő olvasóit segítsen kinevelni. Ha belegondolunk, a háztartási ismeretek és az államháztartási ismeretek között nincs is olyan nagy különbség, ha az ember megfelelő pénzügyi kultúrával rendelkezik - fűzte hozzá az ÁSZ elnöke.
 
Fontos az ügyféllel történő kommunikáció, de ehhez a kommunikációhoz az is kell, hogy az ügyfél értse, amit mondok - folytatta Domokos László. Elég csak a NAV-ra gondolni, a lakosság együttműködése nem várható el akkor, ha nem érti, hogy a NAV pontosan mivel foglalkozik. Amit nem értünk, attól félünk, ez minden emberre igaz. Fontos tehát elérni, hogy az emberek értsék azt, hogy a közpénzekből működő szervezetek mivel is foglalkoznak, ne féljenek ezektől az intézményektől - hangsúlyozta Domokos László.
 
A tudósítást a kerekasztal-beszélgetésről a Pénzügyi Szemle online oldalán ide kattintva érheti el.