Domokos László

Konferencia a nemzetközi mérési módszerek megbízhatóságáról

2019-09-19 10:07
A nemzetközi mérési módszerek – így például a korrupciós, versenyképességi és hitelminősítő rangsorok – megbízhatóságáról rendez tudományos konferenciát a Pénzügyi Szemle – az Állami Számvevőszék közpénzügyi szakfolyóirata – együttműködésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, „A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel" címmel. A tudományos esemény célja, hogy hozzájáruljon a közpolitikai tervezést támogatni képes, megbízható mérési rendszerek beazonosításához. 
A konferencia programja a Pénzügyi Szemle 2019. évi 3. – szeptember 17-i számában megjelent – kutatások eredményeit, a tudományos mérések hitelességét és a nemzetközi rangsorok meglapozottságát helyezi fókuszba. Domokos László, az ÁSZ elnöke megnyitójában rámutatott: „egyes nemzetközi indexek politikai megbélyegző hatása mögött nincsenek tudományos következtetések levonására alkalmas eredmények."
 
Domokos László kiemelte: „Csak hiteles információk alapján lehet megalapozottan tervezni, dönteni, cselekedni, majd a céljaink teljesülését értékelni." Kifejtette: „A politika egyre fokozódó igényét a döntés-támogató mérések iránt számos esetben olyan mérési rendszerek elégítik ki, amelyek nem validáltak, nem alkalmasak következtetések levonására, és így politikai döntések megalapozására sem. Mivel a politika a közjó kialakításáért felel, a mérés hitelességének itt már a köz egészére kiható kockázata van."