Domokos László

Könyvbemutatón vett részt Domokos László

2016-02-23 10:51
A Versenyképesség és növekedés című könyv bemutatójával egybekötött kerekasztal beszélgetésen vett részt Domokos László a Magyar Nemzeti Bankban. Az ÁSZ elnöke rávilágított: a magyar alaptörvény 2011-es elfogadása azt jelentette, hogy egy versenyalapú gazdaság jött létre Magyarországon. Nagyon fontos, hogy közpénzügyi fejezetet is kapott az alaptörvény, így az államadósság-szabály egy olyan alapként jelent meg, amihez igazodniuk kell a politikai szereplőknek is – mondta az ÁSZ elnöke.
A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete. A Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették, a kiadvánnyal a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni.
 
Matolcsy György a bemutatón kiemelte: az új kötet illeszkedik abba a sorba, amelynek első kiadványaként megjelent az Egyensúly és növekedés kötet. Az MNB elnöke emlékeztetett: 2010 óta az ország sikeres gazdasági és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, emellett Magyarország ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára. Erre alapozva megvalósítható lesz az ország felzárkózása, amely elképzelhetetlen a versenyképesség javítása, növelése nélkül – mutatott rá Matolcsy György.
 
Matolcsy György, az MNB elnöke és Domokos László, az ÁSZ elnöke
 
Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója, az új kötet egyik szerkesztője aláhúzta: az elmúlt 2-3 évben Magyarország stabil egyensúlyi pályára állt, most az ország versenyképességének javítása kerül a fókuszba, ezért a jegybanki szakemberek a versenyképesség javítására szóló javaslatokat fogalmaztak meg. Palotai Barnabás, a jegybank vezető közgazdásza, a kötet másik szerkesztője kiemelte: továbbra is fontos cél a foglalkoztatás bővítése, de ehhez a munkát terhelő közterheket is csökkenteni kell, és kívánatos lenne elérni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is növekedjék a még munkában maradók száma.
 
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a bemutatón kiemelte: sikeres felzárkózást csak valós teljesítménnyel lehet elérni, a kedvező az, hogy most olyan korszakát éli Magyarország, amikor a kormány és a jegybank együttműködik, segítik egymást a célok elérésében. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a gazdaságot érintve a könyvet idézve rámutatott: a növekedés mennyiségi feltételei mellett a minőségi követelmények legalább annyira fontosak a versenyképesség javítása szempontjából.
 
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig azt hangsúlyozta: hogy a megszorítások, a válságmenedzsment helyett a változások menedzselését kell folytatni a jövőben a felzárkózás érdekében. Az ÁSZ elnöke rávilágított: 2008-as válság egy nagyon komoly cezúra volt, és új értelmezési keretet adott. A magyar alaptörvény elfogadása azt jelentette, hogy egy versenyalapú gazdaság jött létre. Nagyon fontos, hogy közpénzügyi fejezetet is kapott az alaptörvény, így az államadósság-szabály egy olyan alapként jelent meg, amihez igazodniuk kell a politikai szereplőknek is. Domokos László hozzátette: egy aktivista állam jött létre Magyarországon.