Domokos László

Lámfalussy Lectures konferencia

2020-01-20 10:25
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke részt vett a Magyar Nemzeti Bank által szervezett nemzetközi "Lámfalussy Lectures" konferencia díjátadó gáláján, majd a másnap kezdődő szakmai konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. január 19-20-án Budapesten, immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Lámfalussy Lectures szakmai konferenciát.

A konferencia január 19-én díjátadó gálával kezdődött. Az MNB díjátadó gálaestjének keretében 2020-ban is átadásra kerültek az MNB által alapított Lámfalussy-,  és Popovics-díjak.

A Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén kiemelkedő munkát nyújtó szakembereket díjazza a jegybank. A Lámfalussy-díjat idén Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta, a Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.

lamfalussy20


A gálaestet a Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követte, aminek idei központi témája a tartós és fenntartható növekedés kérdése. A rendezvény keretében lehetőség nyílt a gazdasági élet nemzetközileg elismert szaktekintélyei, intézményi vezetői számára , hogy megvitassák Európa és Ázsia tartós felzárkózásának lehetőségeit és kihívásait.

A rendezvényen előadást tartott többek között  Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori vezető közgazdásza, a Kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója, Debora Revoltella, az Európai Beruházási Bank gazdasági részlegének igazgatója, és Olivier Garnier, Banque de France, Franciaország központi bank fő közgazdásza.

A Magyar Nemzeti Bank hagyományteremtő szándékkal 2014-ben rendezte meg először a konferenciát, ezzel tisztelegve Lámfalussy Sándor, a magyar származású kiemelkedő közgazdász, az „euró alapító atyjának” életműve és munkássága előtt.

A konferenciasorozat célja, hogy fórumként szolgáljon a globális monetáris- és gazdaságpolitikával foglalkozó elemzők és kutatók, valamint a gyakorlati megvalósításáért felelős döntéshozók közötti szakmai párbeszédhez.