Domokos László

Megjelent Domokos László cikke a SZAKma című folyóiratban

2017-08-01 12:19
A SZAKma című gazdasági folyóirat legújabb számában publikálta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének cikkét, mely részletes elemzésnek veti alá a jövő évi költségvetést. A cikk az előnyös gazdasági folyamatok kiemelése mellett a 2018-as költségvetés dilemmáira is felhívja a figyelmet.
A jövő évi büdzsé az elmúlt 28 év leginkább megalapozott, legstabilabb alapokon álló költségvetése lehet – mutat rá a cikk bevezetésében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A cikk ezt követően részletesen elemzi a makrogazdaság pályáját, és megállapítja: az államadósság-mutató javuló tendenciája növekvő mozgásteret jelent a magyar költségvetés számára, az eladósodottsági szint csökkenése pedig megteremti a lehetőségét a gazdaságfejlesztési és más fontos társadalmi célok elérését szolgáló intézkedések megvalósítására. Ezt a tendenciát támasztja alá az a megállapítás is, mely szerint a 2018-as bevételi előirányzatok 100 százaléka megalapozottnak tekinthető, tehát a Számvevőszék tökéletesen indokoltnak és reálisnak értékeli a büdzsé forrásoldalát.
 
Megjelent Domokos László cikke a SZAKma című folyóiratban
 
„A bevételek stabilizálódásához az adózási környezet fejlődése jelentős mértékben hozzájárult. Egyrészt 2016 óta megszilárdult, s ezáltal kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé vált az adórendszer, másrészt az elmúlt években bevezetett új eljárások – mint az elektronikus pénztárgépek vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) – megfelelően működnek és megbízhatóan hozzák a tervezett bevételeket. Ezek az innovatív, a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések alapvető fontosságúak a központi költségvetés gazdálkodásának biztonsága szempontjából” – írja a Számvevőszék elnöke, majd hozzáteszi: a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt érdemes kisebb adókulcsok vagy célzottkedvezmények révén visszaforgatni a magánszemélyeknek és a törvényesen működő cégeknek, ezzel elindítva a fenntartható kifehérítés emelkedő, pozitív spirálját.
 
Megjelent Domokos László cikke a SZAKma című folyóiratban
 
Az ÁSZ elnöke kitér arra is, hogy a kormány által meghirdetett béremelési program, illetve lakástámogatási rendszer az előnyös hatások mellett kockázatokat is rejtenek, melyekre idejében fel kell készíteni a költségvetést. A cikk jelentős beruházások kapcsán kifejti: a gazdaság versenyképességét és a források felhasználásának hatékonyságát növelné az is, ha a kormány fejlesztené az állami beruházások projektmenedzsmentjét. Ehhez a Számvevőszék saját elemzéseivel és munkaanyagaival szakmai támogatást is nyújt a projekteket felügyelő intézmények számára.

 
Domokos László cikkét ide kattintva olvashatják teljes terjedelmében.