Domokos László

Mezőberényben mondott beszédet Domokos László az '56-os forradalom 60. évfordulóján

2016-10-24 08:33
Mezőberényben az ’56-os emléktéren 2016. október 23-án Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Siklósi István polgármester leplezte le a „Büszkeségpont” emlékművet, Széri-Varga Géza szobrászművész 1956 című alkotását. A történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet.
Domokos László ünnepi beszédében hangsúlyozta, az 1956-os forradalomban az volt a különleges, hogy a résztvevők a demokratikus államot és a nemzet szuverenitását egyaránt vissza akarták állítani. Ez alkalommal a forradalom nem nemzetközi példára robbant ki, hanem belülről, a társadalom szövetéből fejlődött ki. A szabadság ma már magától értetődőnek tűnik, de nem volt az az 1956-os és az 1989 előtt felnőtt generációk számára. A szabadság olyan érték, amelyet nem lehet eléggé megbecsülni.  A mai tizenévesek a történelemkönyvek száraz tényeiként találkoznak a forradalom emlékével, ugyanakkor örvendetes, hogy egyre többen készítenek az egykori résztvevőkkel személyes beszélgetéseket, így megvalósulhat a példamutatás. A szabadságot örökül kaptuk, de nem örökbe, azt el is veszíthetjük.  
 
Az ünnepség befejezéseként a résztvevők a megemlékezés virágait helyezték el az emlékmű talapzatánál. Közreműködtek a Békéscsabai Jókai Színház művészei.
(www.mezobereny.hu)