Domokos László

Miként járul hozzá a gazdaság kifehérítése a gazdaság zöldítéséhez?

2019-09-06 08:24
„A gazdaság kifehérítése révén növekvő költségvetési bevételekből több juthat a gazdaság zöldítését szolgáló támogatásokra, fejlesztésekre is" – hangsúlyozta Domokos László, az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén megtartott előadásában, Nyíregyházán. Az Állami Számvevőszék elnöke rávilágított: a klímavédelem és a versenyképesség között közvetlen összefüggés van. Az államnak, illetve a közszférának pedig meghatározó szerepe van a klímavédelmi célok elérésében, ezáltal pedig a versenyképesség erősítésében.
„Meggyőződésem, hogy a gazdaság érdemi zöldítése nem valósítható meg a gazdaság kifehérítése nélkül, sőt a gazdaság kifehérítése kifejezetten hozzájárul a zöldítéshez" – szögezte le előadása elején Domokos László. Hozzátette: a feketegazdaság, a szürkegazdaság közvetlenül sohasem válik zölddé, előbb ki kell fehéríteni ahhoz, hogy zöld lehessen.
 
600x400_terem_20190905

Domokos László előadásában párhuzamot vont a fehérítés, a zöldítés és a gazdaság versenyképessége között. Felidézte: az Állami Számvevőszék egy június elején nyilvánosságra hozott tanulmányban elemezte a klímavédelem és a fenntartható versenyképesség összefüggését. Az ÁSZ elemzésének következtetéseiről szólva rámutatott: a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, a klímavédelem, a fenntarthatóság és a gazdasági versenyképesség fokozása összekapcsolható.