Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Önkormányzatok ÁSZ szemszögből, az ÁSZ ellenőrzés új irányai

2010-11-22 11:30

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke „Önkormányzatok ÁSZ szemszögből, az ÁSZ ellenőrzés új irányai" címmel tartott előadást a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán. A konferencián több mint 150 település polgármestere és jegyzője vett részt.

Az idén több mint 150 település polgármestere és jegyzője fogadta el a Somogy Megyei Önkormányzat meghívását. A szakmai tanácskozáson a megye települési polgármesterei, körjegyzői, jegyzői vettek részt.
Az immár közel két évtizede megszervezett rendezvényen évről évre olyan aktuális problémákat vetnek fel, ami a polgármestereket és a jegyzőket együttesen is érinti.
A rendezvényt Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke nyitotta meg. A program a Somogy megyei közrend, közbiztonság témakörével foglalkozó előadással kezdődött, majd szó volt a közigazgatás átalakításának irányairól, a vízdíj, vízművek és ivóvíz közszolgáltatás helyzetéről, további tervekről, az önkormányzatok ellenőrzéseiről, valamint a költségvetés helyzetéről, az önkormányzatok jövő évi várható finanszírozásairól is.

 

Domokos László ÁSZ elnök Siófokon tartott előadást a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán

Domokos László ÁSZ elnök Siófokon tartott előadást a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, az „Önkormányzatok ÁSZ szemszögből, az ÁSZ ellenőrzés új irányai" címmel tartott előadást. Ennek során elhangzott, hogy a Számvevőszék 2007-2010. években vizsgálta a kiemelt körbe tartozó (megyei, megyei jogú városi, városi, fővárosi kerületi) önkormányzatok gazdálkodási rendszerét. Az ellenőrzés egyik célja volt annak értékelése, hogy az önkormányzatok milyen módon biztosították a költségvetési és a pénzügyi egyensúlyt a költségvetés tervezése és annak teljesítése során, valamint változott-e a finanszírozási célú pénzügyi műveletek jelentősége a hiányzó bevételi források pótlásában. E kérdéskör ellenőrzése során vizsgálták többek között a rövid és a hosszú lejáratú hitelek felvételét, a kötvénykibocsátást, a folyószámla hitelkeret alakulását.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, az „Önkormányzatok ÁSZ szemszögből, az ÁSZ ellenőrzés új irányai

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, az „Önkormányzatok ÁSZ szemszögből, az ÁSZ ellenőrzés új irányai" címmel tartott előadást


Az ellenőrzés adataiból kiderült, hogy az önkormányzatok 70 %- ának pénzügyi helyzete eladósodási szempontból 2006-2009 között kedvezőtlenül változott, az eladósodási mutató növekedett. Domokos László ÁSZ elnök felhívta a figyelmet az eladósodással kapcsolatos kockázatokra, valamint bemutatta az Állami Számvevőszék javaslatát arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljék az önkormányzatok az adósság-finanszírozási és likviditási problémáikat.

 

Domokos László hírportál


Partnereim