Domokos László

Országos munkaértekezlet az ÁSZ-nál

2011-05-09 15:30
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke országos munkaértekezlet keretében tájékoztatta a szervezet munkatársait a Gazdasági Bizottság által benyújtott új Számvevőszéki Törvényjavaslatról és a várható változásokról.

Magyarország a korábbi években túlköltekezett, ennek következtében az államadósság drasztikusan megemelkedett. Az új Alaptörvény egyik kiemelt célja a közpénzügyek rendbetétele. Ezt szolgálja az Állami Számvevőszékről szóló új törvény is, amely erősíti a számvevőszéki jogosítványokat.

Csapodi Pál, Domokos László, Elek János, Warvasovszky Tihamér


Az Állami Számvevőszékről szóló törvény 1989-ben lépett hatályba. Az azóta eltelt több mint két évtized rámutatott a jogszabály hiányosságaira. Az ellenőrzöttek eddig jogi következmények nélkül tagadhatták meg az együttműködést a számvevőkkel. Az új számvevőszéki törvény megszünteti a következmény-nélküliséget az ellenőrzésekkel kapcsolatban.


Részlet Domokos László tájékoztatójából

A Számvevőszék munkájának hasznosulásához elengedhetetlen, hogy átlátható legyen az ellenőrzési folyamat és közérthetőek legyenek a jelentések. Ehhez szükséges, hogy az ÁSZ belső szervezeti struktúrája is letisztuljon, a felelősségi körök pedig egyértelműen elhatároltak legyenek.