Domokos László

Részvétel a Kapacitásfejlesztési Bizottság 2019. évi ülésén

2019-07-03 11:20
2019. július 1. napján kezdődött meg a Kapacitásfejlesztési Bizottság 2019. évi ülése, amelyen az ÁSZ elnöke és nemzetközi ügyekért felelős projektvezetője is részt vett. A négy napig tartó nemzetközi találkozó során a résztvevők a kapacitások felfedezésére törekedtek annak érdekében, hogy a számvevőszékek professzionalizmusát támogassák.
Az ülés a szlovák számvevőszéket érintő társintézményi felülvizsgálatról (peer review) szóló megállapodás aláírásával kezdődött, amelyben az Állami Számvevőszék is részt vesz, kommunikáció és hasznosulás témakörben.
 
A találkozó témáit négy fő alapkövetelmény köré csoportosították:
 
1. Munkakörnyezet, mely biztosítja az ellenőr és ellenőrzött függetlenségét, a komprehens ellenőri mandátumot, és a jelentések nyilvánosságra hozatalát.
2. Audit standardok, illetve követelmények, amelyeket a szakma minden tagjának be kell tartania. A 2010-es Dél-afrikai Nyilatkozatban megegyezés született arra vonatkozóan, hogy az ISSAI keretrendszert, mint közös keretet, illetve referenciát fogják használni a közszféra ellenőrzése során.
3. Kompetens emberek, amely ahhoz kapcsolódik, hogy egy adott szakmában foglalkoztatottnak milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie, miket kell erősítenie ahhoz, hogy a szakmában lévő standardokat fejlessze. Ezen készségek képzésekkel, oktatással, fenntartása pedig a folyamatos fejlesztéssel érhető el.
4. Teljesítmény mérése, amely olyan szabályozott mechanizmusokhoz kapcsolódik, amelyek tesztelhetőek és mérhetőek.
 
Az ülésen sor került az Állami Számvevőszék delegációjának prezentációjára is, amely bemutatta az ÁSZ elmúlt években megvalósított kapacitásfejlesztési törekvéseit, mint például az ellenőrzések során használt megújult adatbekérő rendszert, a kapacitásfejlesztés érdekében alkalmazott képzési rendszert és az ÁSZ jelentések hatásaként megjelenő kapacitásfejlesztési tevékenységet, amely nem csak az ÁSZ-nál megy végbe, hanem a jelentések által az ellenőrzött szervezetnél is. A tevékenységek bemutatása során arra is kitértek az előadók, hogy a képzések szerepe a vezetői utánpótlásban is fontos szerepet játszik, ezért az ÁSZ részt vesz az IDI A számvevőszékek fiatal vezetői c. képzési programjában, amely szintén bemutatásra került.
 
 
Az ülésről részletesebben az alábbi két cikkben olvashat: