Domokos László

Sajtótájékoztató a helyi önkormányzatok eladósodottságáról

2012-04-18 10:00
2012. április 17-én negyedik alkalommal került megrendezésre „A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál" című szemináriumsorozat. A konferenciát követően az Állami Számvevőszék „Működési, fejlesztési, finanszírozási és vagyongazdálkodási kockázatok itthon és külföldön" címmel tartott sajtótájékoztatót.
A szeminárium 2012. április 17-én került sor, amely Domokos László előadásával kezdődött. Az önkormányzatok működési kockázatairól Szikszainé Király Mária, míg az önkormányzatok fejlesztési kockázatairól Mezei Imréné tartott előadást. A spanyolországi helyi önkormányzatok helyzetét, kilátásait, valamint eladósodottságát Luciano Fariña Busto főtanácsos mutatta be.

A délutáni program Mohl Anna előadásával folytatódott, aki az önkormányzati adóssághoz kapcsolódó pénzintézeti kockázatokra mutatott rá. Gyüre Lajosné „A kockázatelemzés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belső kontrollok kialakítására és működtetésére" címmel tartott előadást. Végül Christian Melly a Valais kanton és a helyi közösségek eladósodottságát, valamint történelmi és jogi hátterét ismertette.

A szemináriumot követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Luciano Fariña Busto főtanácsos (Galicia Tartomány Ellenőrzési Irodája, Spanyolország), valamint Christian Melly ellenőrzési igazgató (Valais Kanton Ellenőrzési Irodája, Svájc) „Működési, fejlesztési, finanszírozási és vagyongazdálkodási kockázatok itthon és külföldön" címmel tartott sajtótájékoztatót.

Christian Melly, Domokos László és Luciano Fariña Busto

Christian Melly, Domokos László és Luciano Fariña Busto

Magyarországon kiemelt kérdés, hogy milyen az önkormányzatok pénzügyi helyzete. A múlt évben az Állami Számvevőszék elindította az önkormányzatok ellenőrzéseit, amelynek tapasztalatairól is beszélt az Domokos László.

Domokos László: Romlott az önkormányzatok pénzügyi helyzete 2007 és 2010 között


Luciano Fariña Busto, a spanyol Galicia Tartomány Ellenőrzési Irodájának főtanácsosa, a spanyolországi helyi önkormányzatok hiányáról és eladósodottságáról beszélt. A sajtótájékoztatón elmondta sok szempontból hasonló helyzetekkel néznek szembe Spanyolországban, mint Magyarországon. A főtanácsos a tapasztalatcserét mindenképpen gazdagítónak találta.

 

Részlet Luciano Fariña Busto tájékoztatójából

 

Christian Melly ellenőrzési igazgató előadásában Leukerbad község esettanulmányát mutatta be. A sajtótájékoztatón röviden ismertette, hogy Leukerbadban csődhelyzetbe került, majd a kantonális kormányzat kezelésbe vette a község pénzügyeit, amit követően új törvény született Svájcban az önkormányzatokról.

 


Részlet Christian Melly tájékoztatójából