Domokos László

Sajtótájékoztató: Fókuszban az államadósság és a gazdasági növekedés

2012-05-15 16:54
2012. május 14-én második alkalommal került megrendezésre a Költségvetési Tanács munkáját támogató zártkörű szakmai konferencia. Az eseményt követően az Állami Számvevőszék „Fókuszban az államadósság és a gazdasági növekedés" címmel tartott sajtótájékoztatót.
Az Állami Számvevőszék 2012. május 15-én "Államadósság és gazdasági növekedés" címmel rendezett konferenciát. A szakmai eseményen a Költségvetési Tanács mindhárom tagja, valamint a hazai társadalmi és gazdasági élet vezető szereplői tartottak előadást.

A konferencián Domokos László a „Bizonytalanság vagy kockázat? Gondolatok a költségvetési törvénytervezet makrogazdasági feltételrendszerének megítéléséről" címmel, dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke „Különbségek és azonosságok az EU tagországok gyakorlatában" címmel tartott előadást, míg Simor András, a Költségvetési Tanács tagja, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az államháztartás középtávú pozíciójának helyzetéről beszélt. Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke előadásában rámutatott, hogy miért, miben és mennyire különböznek az előzetes és a tényleges GDP adatok.

A konferencia második részében a gazdasági növekedés előrejelzésének problémáit ismertette dr. Palócz Éva a Kopint-TÁRKI vezérigazgatója, valamint Kaderjákné Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyar képviseletének vezetője az EU intézményei által a költségvetési elgondolások előzetes véleményezését ismertette.

Dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese az államadósság alakulásának a költségvetési hiány mértékétől független tényezőit mutatta be, végül dr. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék igazgatója az államadósság alakulásának számvevőszéki ellenőrzését, a nemzetközi és hazai törekvéseket és tapasztalatokat osztotta meg a jelenlevőkkel.

A konferencia központi témája ezúttal az államadósság és gazdasági növekedés kapcsolata volt, valamint a költségvetés-tervezésében kulcsszerepet játszó makrogazdasági tényezők kölcsönhatása. Szó volt többek között a költségvetési törvénytervezet makrogazdasági feltételrendszeréről, az államháztartás középtávú pozíciójáról, az államadósság alakulásának a költségvetési hiánytól független tényezőiről, a nemzeti össztermék (GDP) meghatározásának, valamint a gazdasági előrejelzések problematikájáról is. A konferencia nemzetközi összehasonlításban mutatta be az Európai Unió tagállami közötti azonosságokat és különbözőségeket, és az államadósság számvevőszéki ellenőrzésének nemzetközi gyakorlatát, valamint a költségvetési elgondolásokról alkotott európai közösségi véleményt.

Dr. Pulay Gyula és Domokos László

Dr. Pulay Gyula és Domokos László

A konferenciát követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint dr. Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója „Fókuszban az államadósság és a gazdasági növekedés" címmel tartott sajtótájékoztatót.

 

Részlet Domokos László tájékoztatójából

 

Dr. Pulay Gyula fontosnak tartja az államadósság ellenőrzését, hiszen számos országban, ahol korábban elhanyagolták ezt hirtelen nagymértékű államadóssággal szembesültek.

 

Részlet dr. Pulay Gyula tájékoztatójából