Domokos László

Szakmai egyeztetés a fenntarthatósági célok megvalósításának ellenőrzéséről

2017-10-16 15:17
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg azt az ÁSZ által szervezett szakmai egyezetést, amely a fenntartható fejlődéssel összefüggő ENSZ célkitűzések megvalósításának ellenőrzéséhez járul hozzá. A megbeszélés az érintett minisztériumok és a Központi Statisztikai Hivatal képviselőinek részvételével zajlott, 2017. október 16-án az ÁSZ Üvegtermében. A számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) által koordinált, világszerte több mint negyven országban lezajló ellenőrzéssorozat célja, hogy feltárja, az egyes kormányok milyen mértékben készültek fel a fenntartható fejlődési keretrendszer feladatainak megvalósítására.
Az Állami Számvevőszék által kezdeményezett október 16-i találkozó célja a fenntartható fejlődéssel összefüggő ENSZ célkitűzések megvalósításának nemzetközi ellenőrzés keretében végrehajtandó magyarországi ellenőrzés előkészítése volt. Az eszmecserén a fenntarthatósági célok megvalósításában érintett szaktárcák – a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium – képviselői, szakértői, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke vett részt.
 
 
Szakmai egyeztetés a fenntarthatósági célok megvalósításának ellenőrzéséről
 
A fenntartható fejlődés keretrendszerét (Agenda 2030) az ENSZ 2015 szeptemberében fogadta el – ezzel lefektetve a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezet hosszú távú védelmének feltételeit. A 193 ország által támogatott 17 fenntartható fejlődési cél a társadalmi élet összes területét érinti. A célok valamennyi gazdasági ágazatra kiterjedő, összefüggő rendszert alkotnak, így a kitűzött feladatok teljesítése érdekében a kormányzati és egyéb szereplőknek átfogó, összehangolt koncepció szerint kell megvalósítaniuk szakpolitikai intézkedéseiket. A globális célok megvalósításának ellenőrzés szakmai kereteiről az INTOSAI Fejlesztési Szervezete (IDI) és az ENSZ Szociális és Gazdasági Igazgatósága idén július 20-21. között az ENSZ New York-i székházában rendezett műhelyvitát, melyen az Állami Számvevőszék is képviseltette magát.
 
A kormányzati szervek részvételével zajló első találkozót a közeljövőben további, a témával kapcsolatos egyeztetések követik majd a hazai fenntartható fejlődési párbeszéd további szereplőivel, a Nemzeti Fenntartható Fejődési Tanács képviselőivel, a Köztársasági Elnöki Hivatallal, az Alapvető Jogok Biztosával, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságával, valamint a Magyar Tudományos Akadémiával. Ezután alakítja ki az ÁSZ az ellenőrzés programját, majd hajtja végre a számvevőszéki ellenőrzést.