Domokos László

„Az Ég tartja a Földet” az Erkel Színházban

2022-04-11 00:00
Egy 800 éves legenda elevenedett meg a budapesti Erkel Színház színpadán. A darab Árpád-házi Szent Erzsébet küzdelmes, veszteségekkel átszőtt életén vezet végig, rámutatva a szeretet minden körülmények között diadalmaskodó erejére.
Gyönyörű dalok, rendkívüli látványvilág és egy megindító, minden pillanatában elgondolkodtató emberi sors. Talán így tudnám röviden összefoglalni azt a különleges élményt, amelyben részem volt az Erkel Színházban. „Az Ég tartja a Földet” című musical Zsuffa Tünde azonos címet viselő történelmi regénye alapján készült, olyan neves hazai alkotók közreműködésével, mint Szikora Róbert zeneszerző, Lezsák Sándor szövegkönyv- és dalszövegíró, és Cseke Péter rendező.
 
Szent Erzsébet életét ugyan a kezdetektől beárnyékolták a veszteségek, az őt ért fájdalmak és ármánykodások, legendája mégis az élet szépségéről és a feltétel nélküli szeretetről tanít mindannyiunkat. A színpadra lépő művészek drámai előadása, a fülbemászó dallamok, illetve a lenyűgöző látványvilág kivételes módon varázsolták a nézők elé azt a történelmi kort és közeget, amelyben Szent Erzsébet élt, szeretett és törődött többek között a szegényekkel, az árvákkal és a betegekkel.
 
A musical egy példaértékű élettörténetet tár a közönség elé, amelynek különböző mozzanatai, illetve tanulságai minden körülmények között fontos útravalót jelentenek a ma emberének. Napjainkban pedig, egy háborús konfliktus árnyékában még többet tud adni egy olyan színházi élmény, melynek kapcsán az alábbi mondatot olvastam a darab hivatalos weboldalán: „az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és kiapadhatatlan”.
 
A művészeknek és az alkotóknak gratulálok a nagyszabású musical elkészítéséhez, Önöket pedig arra biztatom, hogy amennyiben lehetőségük van rá, tekintsék meg a darabot.