Domokos László

A digitális ellenőrzési környezet már nem csupán vízió

2020-04-02 07:00
A digitalizáció az élet minden területét kihívások elé állítja és gyors változásokat generál az üzleti életben, a közszolgáltatások területén, az állam működésében és az Állami Számvevőszék életében is. Egy szervezet sikeres reagálásra való képességének alapfeltétele a felkészültség – írja Domokos László decemberben megjelent könyvében.
2019. karácsonyán jelent meg Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének könyve Ellenőrzés - a fenntartható jó kormányzás eszköze címmel az Akadémia Kiadó gondozásában. Az ÁSZ elnöke a könyv külön fejezetében foglalkozik a digitalizáció aspektusaival, illetve áttekinti hogyan hatnak a környezetünkben bekövetkezett változások a legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző intézmények munkájára.
 
A digitalizáció hatása minden ország, minden szervezet, és minden egyén, közösség számára újszerű kihívás, amelyre reagálni, alkalmazkodni, viszonyulni kell. Egy szervezet egy jövőkép megalkotásával tud válaszadási keretet, szempontot adni a jövőre tekintve- írja Domokos László könyvében. Ez a jövőkép pedig látva a mai helyzetet, már nem is annyira jövőbemutató, hiszen a jelenlegi veszélyhelyzet felgyorsította a digitális munkakörnyezetre történő átállást.
 
A digitalizáció – mint az innováció egyik, az ÁSZ életében kiemelt figyelmet kapó területe - gyors előretörése révén rendkívül jelentős az innováció kormányzati támogatottsága a versenyképesség-, termelékenység-, és hatékonyságnövelés biztosítása érdekében, éppen ezért szükséges, hogy az ÁSZ példamutatásával ezen a területen is segítse a jó kormányzást, és a kormányzati célkitűzések megvalósulását.
 
A szervezet sikeres reagálásra való képességének alapfeltétele a felkészültség- írja az ÁSZ elnöke. Domokos László szerint, a változásmenedzsment egy olyan, stratégiai gondolkodásmódon alapuló, a szervezet valamennyi szintjét és folyamatát átható tevékenység, mely összehangolt választ jelent a külső és belső kihívásokra. A változáskezelésre, változás menedzselésre azért van szükség, hogy a végigvitt változások minél jobb beágyazását biztosítsuk, valamint elkerüljük a széttartó és visszarendeződő folyamatokat.
 
A könyv 9. fejezetében olvashatunk tehát a modernizáció, a kapacitásfejlesztés a változtatás egy lehetséges eszközéről az IPAR 4.0.-ról, illetve az ezzel kapcsolatos dilemmákról és kockázatokról, az IT jövőképéről, végül megismerjük, hogyan alakítható ki a digitális ellenőrzési környezet a közszférában is.
 
Ugyancsak itt kaphatunk képet Magyarország 2030 víziójáról is, amelyben már olyan komplex digitális munka és külső környezet áll rendelkezésre, mely az ÁSZ fel­adatellátását egy magas minőségű, fejlett technológiával támogatja majd. Valósidejű riasztások, ellenőrzések, gépi tanulás, csalást, erőforrás pazarlást felderítő modellek segítik a munkát. Ezeket a sorokat olvasva ezek a folyamatok elég futurisztikusnak tűnnek, pedig ha jól belegondolunk már most itt állunk a kapujában, 2020-ban.
 
Amennyiben részletesen is érdekli a téma, olvassa el Domokos László kötetét, amelyet minden közszolgálatban dolgozó és állami erőforrásokkal gazdálkodó vezetőnek a figyelmébe ajánl.