Domokos László

A digitalizáció kulcsfontosságú a visszaélések megakadályozásában

2022-06-21 00:00
A kockázatok mérséklése vagy – ahogy szaknyelven mondják – az integritás alapvető követelményeinek a kialakítása egyúttal a korrupció visszaszorulását fejezi ki. Az integritás valójában egy olyan rendszer felépítését is jelöli, ahol már létre sem tud jönni az a helyzet, amely visszaéléshez vezethet. Mit jelent ez a gyakorlatban, illetve az Állami Számvevőszék törekvéseiben?
Válság, világjárvány, háború, természeti katasztrófa: olyan eseményekről beszélünk, amelyeknél rendkívül nagy a visszaélések kockázata, ugyanis ezekben a nehéz helyzetekben általában azok szereznek előnyt, akik jobban ügyeskednek. Ezért is létfontosságú az erős kontrollrendszerek kialakítása és működtetése. Mindezekre figyelemmel, az elmúlt két évben a digitalizáció térnyerésével és fejlesztésével az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hatást gyakorolt a korrupció megelőzésére.
 
A Számvevőszék nem véletlenül fektet saját tevékenységének megszervezése során is óriási hangsúlyt az összeférhetetlenségre: már az ellenőrzési munkafolyamatok tervezése is úgy zajlik, hogy az ellenőrző és ellenőrzött fél között ne jöjjön létre személyes kontaktus. Gyakran nem egyszerű a digitális kapcsolattartás az ellenőrzött szervezetekkel, ugyanis sokan a telefonos, illetve személyes ügyintézést részesítenék előnyben. A személyes találkozás azonban megkérdőjelezheti az objektivitást és ezzel együtt növeli a korrupció kockázatát.
 
Erre az egyik legjobb példa a rendőrök munkája során, a gyorshajtások ellenőrzésekor jelentkezik: a traffipax lefotózza a megengedettnél gyorsabban hajtó autót, a rendőrség nem kérdez senkitől semmit, a felelősség objektív, a csekk postán, személyes kapcsolatfelvétel nélkül megérkezik a jármű üzemben tartójához. Korrupció kizárva, akárcsak minden olyan esetben, amikor az ügyintéző csupán digitális csatornákon kereshető meg.
 
A visszaélések megakadályozásának persze megannyi módja van, mégis, a digitalizáció ebben az esetben kulcsfontosságú. Ha írásban egyeztetnek a felek, úgy minden reakciónak nyoma van. Az ÁSZ azonban nemcsak ellenőriz, hanem támogatja is azokat az intézményeket, ahol erre szükség van. Véleményem szerint ez is, valamint a Számvevőszék példamutató saját gyakorlata is hozzájárult ahhoz, hogy a közszféra szereplői egyre többet tesznek a visszaélések veszélyei ellen.