Domokos László

A digitalizáció ma már nem előny, hanem alapvető elvárás

2021-12-29 12:14
A digitalizáció a lakosság mindennapjait érintő olyan kihívás, amely területen létrejövő új lehetőségekhez a nagyvállalatok, a mikrovállalkozások és a közigazgatás is egyaránt igyekszik folyamatosan alkalmazkodni. A digitális technológiák széles körű felhasználása észrevétlenül beépült napi tevékenységeink közé, amelyekhez az Állami Számvevőszék maga is alkalmazkodik.
Az ellenőrzött szervezetek visszajelzései alapján azt mondhatom, hogy évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatainak megosztása iránt. Ezen kéréseknek és igényeknek a pandémia hatására a rohamosan fejlődő digitalizáció előretörése révén már lényegesen egyszerűbb megfelelni.
 
Felismerve ezen innovációk jelentőségét, az Állami Számvevőszéknél már az elmúlt években is folyamatosan nyomon követtük a digitalizáció területén zajló innovatív folyamatokat, amelyek kapcsán arra kerestük a választ, hogy miként lehet kihasználni a digitalizáció adta lehetőségeket, illetve hogyan tudjuk tanácsadó szerepünket az ellenőrzöttek szolgálatába állítani.
 
Minőségirányítási rendszerünk fejlesztésében is fontos szempont évek óta a számvevőszéki feladatellátás hatékonyságnövelése, illetve a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása. Így fokozatosan létrejött a digitális ellenőrzési környezet, mely megkövetelte az ellenőrzési, igazgatási és monitoring tevékenységek technikai fejlesztését és fejlődését egyaránt.
 
Az elmúlt évben megteremtettük a digitális ellenőrzési környezet kialakításának feltételeit, amely támogatja a Számvevőszék valamennyi ellenőrzési folyamatát, elemzési tevékenységét, projektjei végrehajtását, továbbá azok monitoringját oly módon, hogy a folyamat megvalósulása, a feladatok végrehajtása valós időben nyomon követhető legyen.
 
Visszatérően értékeljük a digitalizáció hatását mind az állami nyilvántartások, az elektronikus ügyintézés, a digitális oktatás, a pénzügyi tudatosság, valamint az adózás területeit érintően, amely értékelések tapasztalatait összefoglaló elemzéseinket ezúton szíves figyelmükbe ajánlom.