Domokos László

A gazdaság legfontosabb értéke a kiművelt emberfő

2022-02-27 00:00
Kopátsy Sándor, hazánk egyik legismertebb közgazdásza idén februárban ünnepelte volna 100. életévét. Ennek az alkalomnak állított emléket a Kopátsy 100 elnevezésű digitális konferencia.
Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdásza, a Magyar Közgazdasági Társaság Közgazdász Életműdíjának kitüntetettje és a közgazdaság-tudomány akadémiai doktora. Több mint fél évszázados pályája során közreműködött a gazdasági reformprogramok kidolgozásában, a rendszerváltás privatizációjának ellenőrzésében és napjaink újszerű közgazdasági szemléletének megalkotásában is.
 
Jövőlátása rendkívül kifinomult volt, hiszen már 2010 előtt beszélt a kelet felemelkedéséről, valamint arról, hogy Magyarországnak –a gazdasági változásokkal összefüggésben - nyugat felé kell majd nyitnia. A közgazdász elmúlt 10 éves munkásságával kapcsolatban külön elismerést érdemel, hogy meglátásaival, amelyeket a döntéshozók is figyelembe vettek, tevékenyen szerepet vállalt a 2010-es évek gazdasági változásaiban.
 
Kopátsy Sándor nevéhez több mint harminc kötet szerkesztése köthető. Egy közülük a 2011-ben megjelent „Új közgazdaságtan” című könyve, amelyben meggyőző és modern érvekkel támasztja alá Széchenyi István 170 évvel ezelőtti kijelentését, miszerint: „a gazdaság legfontosabb értéke a kiművelt emberfő”. A szakember álláspontja az, hogy a társadalomnak egyre inkább a minőségi munkaerőre, Kopátsy saját szavait idézve „tehetséges és erkölcsös értelmiségre” van szüksége. A humán tőkébe való befektetést azért tartotta kiemelten fontosnak, mert azokba az országokba áramlik leginkább a működő tőke, ahol a legdrágább a munkaerő.
 
A közgazdász humán tőke minőségének javításához való szemlélete az Állami Számvevőszék stratégiájában is megjelenik, miszerint az ÁSZ gondoskodik a szaktudás – mint legfontosabb szakmai érték – megőrzéséről és fejlesztéséről.