Domokos László

A gazdaságélénkítés eszköze a kormányzati beruházás

2020-06-17 09:00
A Gazdasávédelmi Alap és az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap az, amelyeket közvetlenül fel lehet haszálni a gazdaság újraindítása és a járvány elleni eredményes fellépés érdekében -mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában.
A 2021-es költségvetésről szóló törvény iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához – emelte ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában. Aki elmondta, a törvényjavaslat világos választ ad arra kérdésre, hogy mekkora összeget lehet más céloktól gazdaságvédelemre és a járvány káros hatásainak enyhítésére átcsoportosítani úgy, hogy a szükséges közfeladatok teljesíthetőek legyenek. Az ÁSZ elnöke célszerűnek tartja, hogy 2021. évi költségvetés megtartja – sőt tovább szélesíti – a járvány miatti veszélyhelyzetben létrehozott három alapot.
 
A Gazdaságvédelmi Alap és az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap ugyanis egyértelműen megmutatja, hogy ennek a két alapnak a kiadási előirányzatai azok, amelyeket közvetlenül fel lehet használni a gazdaság újraindítása és a járvány elleni eredményes fellépés érdekében. Domokos László szerint, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnak a Gazdaságvédelmi Alapba történő beolvasztása azt a világos üzenetet hordozza, hogy a gazdaságvédelem legfontosabb célkitűzése a munkahelyek megőrzése.
 
A szakirodalom a gazdaságélénkítés klasszikus eszközeiként említi a kormányzati beruházásokat. Ezért – értelemszerűen – a Gazdaságvédelmi Alap részét képezik a költségvetési szervek érdekkörében megvalósuló magasépítési beruházások. Ezek mellett azonban az önkormányzatok, illetve az államháztartáson kívüli szervezetek fejlesztéseinek támogatása is helyt kapott ebben az Alapban- húzta alá az ÁSZ elnöke.
 
Domokos László szerint nyilvánvaló, hogy ezek a gazdaság talpra állásának a katalizátorai lehetnek, még akkor is, ha ezek az előirányzatok évek óta tartó fejlesztések folytatásának a fedezetét teremtik meg. Kedvező hatásukat nemcsak 2021-ben, hanem már 2020-ban kifejtik, hiszen azt az egyértelmű üzenetet küldik a gazdaság szereplői, a nem állami szervezetek és a költségvetési szervek részére, hogy Magyarországon nem áll le az élet, és 2021-ben számíthatnak fejlesztéseik jelentős költségvetési támogatására.