Domokos László

A járványhelyzet nagyobb fegyelemre szoktatta a családokat

2020-07-14 09:21
„A magyarok megtakarítási hajlandósága a korábbi felméréshez képest 27 százalékról 51 százalékra nőtt” - olvasható az OECD nemzetközi összehasonlító elemzésében, amelyet nagy előrelépésként értékel Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Egy rendkívül nehéz időszak áll mögöttünk, de az igazság az, hogy még nincs vége. Le kell vonni az elmúlt hónapok következtetéseit, fel kell mérni a veszteségeket, megfontolásuk után pedig új célokat kell meghatároznunk- mondta a Portfóliónak adott interjújában az ÁSZ elnöke.
A válság egyszerre és csapásszerűen hatott az egészségügyi rendszerre, a hétköznapi életünkre, a gazdaságra: az emberek egészsége és munkája is veszélybe került. Jó hír, hogy a kormány hatékony és gyors intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy kontroll alatt tartsa a járványt, másrészt, hogy megakadályozza a vállalkozások és a családok ellehetetlenülését.
 
A kormányzati szereplők és az állam aktív szerepvállalása elengedhetetlen volt ebben a helyzetben. Azáltal, hogy a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is megadták a lehetőséget a törlesztőrészleteik felfüggesztésére, háromezer milliárd forintnyi többletforrás lehetősége jelent meg ebben az évben költési-beruházási stimulusként. Ez azért fontos, mert így a fogyasztás nagysága azok számára sem esik vissza drasztikusan, akik hiteleket vettek föl, bíztak a jövőben, fejlesztettek, vagy éppen kölcsönből nagyobb otthont vásároltak - hangsúlyozta Domokos László. Majd kiemelte: a járványhelyzet nagyobb fegyelemre szoktatta a családokat, amely ha a mindennapi pénzügyeik kezelésében is érvényesül, akkor biztonságosabb lesz az életük.
 
Ezt támasztja alá a Pénziránytű által 2020 májusában készült országos felmérés is, miszerint a válság idején jobban odafigyelünk pénzügyeinkre, tudatosabban tervezünk. A kutatás szerint, míg 2018-ban a háztartások alig fele volt képes fedezni egy jelentősebb kiadást kölcsön vagy külső segítségkérés nélkül, addig 2020-ban ez a szám már 73 százalékra nőtt. Az elmúlt két évben megduplázódott a pénzügyeiket tudatosan tervezők aránya, amelyhez valószínűleg hozzájárult a koronavírus által okozott anyagi bizonytalanság is.
 
Az OECD legfrissebb nemzetközi összehasonlító kutatásának eredménye szerint Magyarországon továbbra is csökken a háztartási költségvetés készítők száma, míg a számlák határidőben történő befizetésénél komoly előrelépést ért el Hazánk. Pozitív változás, hogy a magyarok megtakarítási hajlandósága a korábbi felméréshez képest 27 százalékról 51 százalékra nőtt.
 
Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tendenciák tartóssá és az emberek mindennapi élete során gyakorlattá váljanak további lépéseket kell tenni – véli az ÁSZ elnöke.
 
A pénzügyi tudatosság kérdése, a megtakarítás, az előrelátás, a pénzügyi tervezés fontossága, tehát okkal került újra előtérbe a koronavírus hatására. Ezért továbbra is törekedni kell a háztartások alapvető pénzügyi ismereteinek fejlesztésére, ami hozzájárul mind az egyéni mind a családi pénzügyi jólét és biztonság eléréséhez.