Domokos László

A Költségvetési Tanács feladatai 2021-ben

2021-01-18 00:00
2021. január 14-én tartotta meg évindító ülését a Költségvetési Tanács, amelyen az Állami Számvevőszék elnökeként magam is részt vettem. Az ülésen megvitattuk a 2021. évre vonatkozó feladattervet.
Magyarországon a COVID-világjárvány hozta el azt a fordulatot, mely során átléptünk a 21. századba. Az elmúlt években elvégzett szervezeti, szakmai, módszertani, illetve technológiai fejlesztések mind ahhoz járultak hozzá, hogy az Állami Számvevőszék képes legyen válaszokat adni a 21. század, vagyis a digitalizáció korának kihívásaira.
 
2021. évi költségvetési tervezés szempontjából is meghatározó körülmény volt a koronavírus-járvány elterjedése, melynek következményei alapjaiban megváltoztatták a globális és a magyar gazdaság 2021. évi kilátásait. A 2021. évi költségvetés elfogadása a 2020. év közepén fogódzót adott a gazdasági szereplők és a költségvetési szervek számára saját költségvetési terveik elkészítéséhez. Ugyanakkor a gazdasági környezet – többek között – a COVID-19 járvány második hullámának megjelenése, majd az oltások elérhetővé válása következtében jelentősen módosult. A 2021-re vonatkozó mérvadó gazdasági prognózisok egyöntetű előrejelzése az, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés ismét beindul. Ennek mértékét illetően azonban nagyon különbözőek a becslések.
 
A GDP növekedése esetén ismét az államadósság-szabály alkalmazása vált szükségessé, azaz csökkenteni szükséges az állam GDP arányában mért adósságát, az úgynevezett államadósság-mutatót. Ez nem kis kihívás, mivel ennek elérése a költségvetési hiány mérséklését feltételezi egy olyan évben, amikor az gazdaság élénkítése érdekében hozott intézkedések mérséklik az adóbevételeket, a járvány megfékezése pedig még mindig igen jelentős kiadásokat igényel. Gondoljunk csak az oltás ingyenes biztosításának több százmilliárdos költségére. Az államadósság-szabály betartásának az őre a Költségvetési Tanács (KT), így munkája ebben az évben még inkább felértékelődik.
 
Az Állami Számvevőszék ebben az évben is számos elemzéssel támogatja majd a Költségvetési Tanács munkáját, melyek részben közvetlenül kapcsolódnak annak munkájához. Értékelik például a költségvetési és a gazdasági folyamatok féléves alakulását, továbbá olyan tényezőkre fókuszálnak, amelyek jelentős hatással vannak az államadósság- mutató számlálójára, nevezőjére vagy mindkettőre.
 
Az ülésen a Költségvetési Tanács a munkáját támogató kutatások megrendeléséről is döntött, amelyek érintik a költségvetést, a költségvetés külső feltételeit - figyelemmel a világgazdasági változások hatására, a költségvetés belső tényezőit, a fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásainak figyelembevételével a versenyképesség alakulását, illetve a makrogazdasági és az államháztartási folyamatok figyelemmel kísérését is.