Domokos László

A környezettudatos divat jegyében

2021-10-17 00:00
A budapesti Fashion Week-en megbizonyosodtam arról, hogyan lehet környezettudatos módon, a megfelelő anyagok és technikák használatával etikus és a piacon jól eladható divatmárkát létrehozni. A Bálna Budapest épületében öröm volt látni a fiatal és bátor tervezőket, akik elképesztő alkotásaikkal a környezettudatos divatipart ünnepelték.
Gondolták volna, hogy a globális szén-monoxid kibocsátás 8-10%-a tudható be a divatiparnak? Döbbenetes a tény, azonban örömmel tapasztaltam a múlt héten megrendezett Budapest Central European Fashion Week-en, hogy a tervezők mindinkább kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatos termékek előállítására.
 
Mint az köztudott, a ruhák előállítása nemcsak, hogy sok vizet igényel és szén-monoxidot is termel, de jelentős részük hulladéklerakóban végzi anélkül, hogy viselték volna őket valaha. A divat környezetre gyakorolt negatív hatása rávilágít tehát a fenntartható divatipar szükségességére. Bár már sok szektorban támogatásnak örvend mind a fenntartható termelés, mind pedig a fogyasztás, a vásárlási szokások még korántsem tükrözik ennek eredményeit. A körforgásos gazdaság célja is az, hogy támogatva a fenntarthatósági célokat, csökkentse a pazarlást és a keletkező hulladékok mennyiségét. Az ENSZ által bejelentett 17 Fenntartható Fejlődési Cél között ezért rögzítettéka fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítását, valamint a megelőzés és az újrahasznosítás fontosságát.
 
A divathéten volt szerencsém megtekinteni a terület ez irányú pozitív törekvéseit bemutató, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve elkészített ruhadarabokat. Ezek a darabok olyan zero waste szabászati eljárással készített ruhák, amelyeket szabászati hulladékok felhasználásával és természetes összetételű, lebomló alapanyagokból alkottak. A ruhák mellett kiemelt hangsúlyt kaptak a műanyag hulladékok újrahasznosításával készített ékszerek is.