Domokos László

A legszebb nyári emlékeket idézték fel Szarvason

2021-07-26 17:09
Színes, tartalmas programokkal várta az érdeklődőket a szarvasi Aratónap. Úgy vélem, hogy családi, helyi és nemzeti hagyományaink ápolása, rendkívül értékes módokon járul hozzá lelki és szellemi jólétünk gazdagításához, ami egy ilyen, kihívásokkal teli időszak végét várva, különösen fontos.
Hagyomány már Szarvason, hogy a vidéki nyár legszebb emlékeit megidézve, két napot is a helyi tradíciók ápolásának szentelnek. Ezeken a napokon idilli falusi környezetben, helyi ételeket és italokat kóstolgatva ismerkedhetnek meg a látogatók az aratás időszakára jellemző helyi szokásokkal, hagyományokkal. Ez idén sem volt másként. Az érdeklődők betekinthettek a kenyérdagasztás és sütés vidéki fortélyaiba, illetve megnézhették az olyan mezőgazdasági eszközöket is, amelyekkel egykor őseink dolgoztak. Egy hagyományőrző alföldi eseményről természetesen nem hiányozhatnak a hamisítatlan vidéki ízek sem, így idén is a rendezvény elmaradhatatlan része volt a főzőverseny, amelynek keretében most is tradicionális aratóételek készültek.
 
Talán a dolgos mindennapok során nem is gondolunk rá, de közös, ezeréves kultúránk ápolása, illetve hagyományaink, szokásaink felidézése rendkívüli módon járulhat hozzá szellemi és lelki gazdagságunkhoz. Egy világjárvány sújtotta időszak után pedig talán még értékesebb, hogy a rendezvény révén ezeket közösségben élhetjük át, így is erősítve azt az összefogást, amelynek segítségével az elmúlt időszak nehézségeit is átvészeltük. Ezért is volt számomra most különösen nagy megtiszteltetés, hogy az Aratónap egyik fővédnöke lehettem.
 
Az aratónap helyszíne egyben a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem Békés megyei gyűjtésének, amelyen a résztvevők az összefogás fontosságát hangsúlyozták.
 
aratnap1
 
Az Állami Számvevőszék elnökeként megtanultam, hogy nem elég szavakkal megszerezni a bizalmat, fontos, hogy a tetteinkkel, a közjó szolgálatával is példát mutassunk. Ezért is tartottam fontosnak, hogy 1 tonna búza felajánlásával magam is részese legyek a kezdeményezésnek. Bízom benne, hogy az ügy másokat is megszólít a jövőben is és sokan csatlakoznak majd a felhíváshoz.
 
A kikapcsolódás mellett részt vettem a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének 2021. évi közgyűlésén.
 
aratnap2
 
Örömmel hallgattam meg a beszámolókat, amelyek ismét rámutattak kiemelkedő minőségű termőföldjeink, valamint az azokat művelők rendkívüli szorgalmának hatalmas értékére. Országunk mezőgazdasági termelését befolyásoló környezeti hatások és időjárási viszontagságok ellen a fenntartható gazdálkodás, az öntözés szerepének újragondolása jelentheti az egyik megoldást. Az agráriumból élő családok a mindennapi sikereikhez, a minőség és a jövedelmezőség elengedhetetlen elemeként a folyamatos tanulás, az állandó megújulás képessége révén járulhatnak hozzá.