Domokos László

A megszokott keretek között került megrendezésre a Bíróságok Napja

2021-07-15 15:24
21. alkalommal került megrendezésre az Országos Bírósági Hivatal által minden év július 15-én tartott Bíróságok Napja, amelyen idén is részt vettem. A nagyszabású ünnepség keretein belül átadásra kerültek a 2021. évi Juhász Andor díjak, valamint a Bírósági Szolgálatért oklevelek.
152 éve 1869-ben hirdették ki a törvényt, amely szétválasztotta a közigazgatást és a törvénykezést, így létrehozva az önálló és független bíróságok intézményét, meghatározva ezzel az államszervezet kiépítésének az irányát.
 
Az ünnepi beszédsorozat előadói kiemelték, hogy fontos megemlékezni a mai napon arra, hogy a bírói függetlenség nem a bírák előjoga, hanem mindenkit megillető alapvető jog, ez az alapja az értékteremtő, kiszámítható, átlátható, jogállami működés biztosításának. Kizárólag a külső és belső befolyástól mentesen működő, független és pártatlan bíróságok képesek biztosítani, hogy a polgári peres eljárásokban, büntetőügyekben és közigazgatási határozatok felülvizsgálata során mindenki törvényes és tisztességes eljárásban részesüljön.
 
Az Országos Bírói Tanács elnöke a Bíróságok Napján ünnepélyes keretek között átadta a Juhász Andor-díjakat, valamint a Bírósági Szolgálatért Okleveleket, a címzetes kúriai bíró, címzetes táblabíró, címzetes törvényszéki bíró, valamint a főtanácsos és tanácsos címeket a bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként.
 
A Bíróságok Napjával megkezdődik az ítélkezési szünet, amely augusztus 20-áig tart.