Domokos László

A megújulás, mint kihívás vagy lehetőség?

2021-11-11 15:02
A gyógyszerek- és étrendkiegészítők túlfogyasztásáról szóló elemzés kapcsán megtartott egyeztetésen az ellenőrző hatóságok vezetői által megosztott gondolatok megerősítették bennem, hogy az ellenőrzési módszerek értékelésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni, és az ellenőrző szervezetek számára ez folyamatos kihívást, de ugyanúgy lehetőséget is jelent.
A 11/2017. (VI. 14.) OGY határozat 2. pontja szerint az Országgyűlés felkérte az Állami Számvevőszéket, hogy folytassa az államháztartás ellenőrzési rendszere módszertani megújítása érdekében kifejtett tevékenységét, és az ellenőrzési megállapításain, valamint elemzésein alapuló tapasztalataival járuljon hozzá az államháztartási rendszerben ellenőrzést végző szervezetek módszertani fejlesztéséhez.
 
Az ellenőrző hatóságokkal folytatott konzultáció során többek között az ellenőrzési módszerek állapota és ehhez kapcsolódóan a digitalizáció nyújtotta lehetőségek is felmerültek. Kétségkívül a digitalizáció térnyerésével, a technológiai fejlődésével az ellenőrző hatóságoknak is lépést kell tartaniuk, mindez új kihívást, de egyben új lehetőségeket is jelent a fogyasztói panaszokkal közvetlenül is érintkező ellenőrző szervezetek körében.
 
gyogyszeres_tali
 
Az Alaptörvény nemcsak azt tartalmazza, hogy „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.”, hanem azt is, hogy Magyarország ennek a jognak az érvényesülését – többek között – az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával segíti elő.
 
Azt gondolom, hogy fentiek biztosításában az ellenőrző szervezeteknek is ki kell venniük részét. Az állampolgároknak – jelen esetben, mint fogyasztóknak – az állam működésébe vetett bizalma így erősíthető.