Domokos László

A pénzügyi kultúra fejlesztése közös érdekünk

2022-03-10 00:00
Az Állami Számvevőszék a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése terén, az elmúlt években is megőrizte kezdeményező, szakmai-tudományos támogató szerepét és jómagam is gyakran hangsúlyozom, hogy a Számvevőszék a pénzügyi kultúrához kapcsolódó tevékenységeit nem egyedül, hanem partnereivel közösen, széles körű kapcsolati hálóján keresztül végzi. Az eddigi tapasztalatok alapján az együttműködések rendkívül sikeresek és gyümölcsözőek.
Mindenekelőtt szeretném kiemelni a „magvetők” szerepét, hiszen az elsők erénye sohasem kerülhető ki, ugyanis óriási jelentőségű, hogy az első magvakat valaki hogyan veti el és ehhez a többiek hogyan férnek hozzá. Az ÁSZ és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület együttműködése immár több mint 10 évre nyúlik vissza: ők voltak azok, akikkel először elköteleztük magunkat a pénzügyi kultúra fejlesztése területén.
 
Intézményünk egyik távlati célja volt, hogy a jövő generációját képező iskolások és tanáraik megfelelő pénzügyi ismeretekkel és pénzügyi tudatossággal rendelkezzenek. Az Econventio ennek megvalósításához ideális partnernek bizonyult, hiszen az Egyesület már 2011-ben széles eléréssel rendelkezett a célcsoporthoz, felméréseket készített, az eredményeket pedig elemezte.
 
Mire terjedt ki ez az együttműködés? Elsősorban az Egyesület pénzügyi ismeretek területen végzett kutatómunkájának elvi és szakmai, valamint a kutatómunka eredményeként született tanulmányok megjelenésének, valamint konferenciák, rendezvények szakmai, szervezési támogatására. Személyesen nekem is volt módom élményeket gyűjteni ezeken a rendezvényeken, a nyári táborokban tartott előadások és a közös kutatások kiváló lehetőséget teremtettek a tapasztalatok megosztására.
 
Az Econventio az együttműködés keretében két további, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló, ÁSZ által kezdeményezett szándéknyilatkozat megvalósításában is szerepet vállalt. A közös munkánkhoz 2013-ban csatlakozott a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. 2015 februárja óta pedig a Nemzeti Művelődési Intézet is, amellyel való együttműködésünk már kifejezetten a felnőtt lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére irányul.
 
Meggyőződésem, hogy a fiatalabb generáció tagjainak tudatosabb és bölcsebb pénzügyi döntéseihez már az iskolában el kell kezdeni a felvilágosítást, képzést. Az Econventio az éves felméréseivel, a tesztek kiértékelésével fontos inputot szolgáltat a képzések kialakításához és minőségbiztosításához.
 
Bízom benne, hogy az Egyesülettel folytatott munkánk folyamatos megújulás mellett még sokszor 10 évet fog megélni.