Domokos László

A rend értéket teremt: az önkormányzati ellenőrzések tapasztalatai

2021-10-19 10:35
Az Önkormányzati Költségvetési és Adókonferencia minden évben egy jó alkalom arra, hogy megosszam a résztvevőkkel az ÁSZ ellenőrzési és tanácsadói ismereteit. Idén Egerben találkoztak az ország minden részéről érkező szakemberek, akikkel többek között az önkormányzati ellenőrzések tapasztalatairól beszélgettünk.
Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatokra. 2011-től az Országgyűlés döntése alapján évente elvégzett integritás felméréssel és annak kiértékelésével fejlesztettük a közszféra integritását. Előadásomban rámutattam, hogy ezekben az önkéntes felmérésekben legnagyobb számban az önkormányzatok vettek részt.
 
A lényegesség elvének előtérbe kerülése
 
2019-től az ÁSZ az integritás ellenőrzésére helyezte a hangsúlyt, és ezzel megteremtette a korrupció ellen védettséget biztosító szabályozási környezet és integritáskontrollok rendszerszintű értékelésének feltételeit.
 
Az ÁSZ ellenőrzései nemcsak a szemléletmódot illetően változtak, hanem mind technikailag, mind módszertanilag komoly mérföldköveket tudhatunk magunk mögött. A konferencián beszéltem arról, hogy a kontroll erősítésének egyik fő eszköze a digitalizáció volt, amelynek révén kiskapuk sora zárult be. Módszertanunk fejlesztése kapcsán pedig a monitoring típusú, mint a szervezeti integritás erősítését támogató ellenőrzés bevezetéséről osztottam meg tapasztalatainkat.
 
Eredmények és hasznosulás
 
Tudjuk, hogy a pandémia okozta társadalmi és gazdasági válság megnövekedett feladatok elé állította az önkormányzatokat. Az ÁSZ 2020 tavaszán kezdte meg az összes, azaz 3197 magyarországi önkormányzat, illetve 1284 önkormányzati hivatal integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének jelen idejű monitoring értékelését. Elmondhatjuk tehát, hogy az ÁSZ értékelése akkor nyújtott támogatást a szabályok betartásához, amikor arra a legnagyobb szükség volt.
 
Az Országgyűlés tavaly megerősítette az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységét, ez a támogatás pedig tovább erősíti a célunkat, hogy széles körű tudásmegosztó, és támogató öntesztjeinkkel, elemzéseinkkel, tanulmányainkkal, képzéseinkkel, illetve javaslatainkkal átláthatóbbá és eredményesebbé tegyük a közpénzek felhasználását az önkormányzatoknál is.