Domokos László

A társulások nem jó intézménygazdák

2022-05-13 16:17
Az Állami Számvevőszék 2021. évben 3932 olyan intézmény integritását értékelte, amelyek önkormányzat, vagy társulás irányítása alá tartoztak. Az értékelés szempontja, hogy az ÁSZ támogassa az integritással összefüggő szabályozási környezet kialakítását, annak érdekében, hogy már az ellenőrzés időszakában elősegítse a szervezetek integritásának megerősítését. Így növelje a szervezetek felkészültségét a korrupcióval szemben. A tapasztalatokat összegezve az elemzésünkben arra jutottunk, hogy ugyan az integritási felkészültség terén jobban teljesítő önkormányzatok jó gazda módjára  pozitívan befolyásolták intézményeiket, ez azonban csupán az intézmények 6 %-ról állapítható meg,
A lakosság nap, mint nap érzékelheti az önkormányzatok és társulások fenntartásában működő szervezetek szolgáltatásainak minőségét. Mire gondolok ezalatt? Például fontos, hogy elviszik-e időben a kihelyezett hulladékot, vagy sima-e a járda, amin nap mint nap tolja az anyuka a babakocsit. De ide tartoznak a bölcsődei és óvodai ellátáshoz, a gyermekétkeztetéshez, a betegek és idősek gondozásához, a közművelődési intézmények, könyvtárak működtetéséhez, a járóbeteg ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások, amelyeket önkormányzatok és az önkormányzati társulások nyújtanak. Ahhoz, hogy ezen gazdasági szervezetek minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak elengedhetetlen, hogy működésük rendben legyen.
 
Az ÁSZ folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az önkormányzati alrendszert. Ennek keretében 2020-ban összesen 3197 önkormányzat és a gazdálkodási feladataikat ellátó 1284 hivatal integritását, majd 2021-ben 3932 olyan intézmény integritását vizsgálta, amelyek önkormányzat, vagy társulás irányítása alá tartoztak.
 
A rendszerszintű ellenőrzés, amellett, hogy támogatást nyújt az önkormányzatok hatékonyabb működését megalapozó szabályok betartásához, hozzájárul a járványhelyzet miatt megnövekedett korrupciós kockázatok elleni eredményes védekezéséhez, illetve az átláthatóság biztosításához.
 
Az ellenőrzés és az elemzés tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a társulások nem töltik be szerepüket, ezért mielőbbi lépések szükségesek az intézményrendszer átalakításának áttekintése érdekében.
 
Már 10 évvel ezelőtt is azt mondtam, hogy a rend értéket teremt. Ez alatt azt értem, hogy amit az ÁSZ nem ellenőriz, ott nem tartják be a szabályokat, ott nincs rend. Ha rendet akarunk tenni, új keretek közé kell helyezni a társulás irányítása alá tartozó intézményeket.
 
Az átlátható működés és gazdálkodás szempontjából lényeges dokumentumok hiánya miatt a társulások által irányított intézmények 96%-nál a csalás és korrupció elleni védettsége sajnos nem volt biztosított. Az ÁSZ már az ellenőrzés közben támogatást nyújtott ezen intézményeknek, de erőfeszítéseink ellenére összességében minimális, 6 %-os javulás következett be a területen. Ez azt jelenti, hogy ma az érintett intézmények csupán 6 %-át irányítja olyan vezető, aki jogkövető magatartással, felelősen vezeti szervezetét. Véleményem szerint jelenleg ők azok, akiknek a közfinanszírozásból történő működésük nem jelent kockázatokat.
 
Az ellenőrzési és elemzési adatokból tehát az következik, hogy a társulások többsége kevésbé képes eredményesen, jó gazda módjára ellátni az irányító szervi feladatait.
 
A szolgáltatásokat igénybe vevők jelentős száma, a feladatellátáshoz használt nemzeti vagyon és az erre fordított közpénz nagysága indokolja, hogy az elemzés felhívja a jogalkotók és a társadalom figyelmét az önkormányzati társulások szerepére, létjogosultságára.