Domokos László

A válság: figyelmeztető tábla a biztonság felé vezető úton

2022-03-28 00:00
Időről időre megtapasztaljuk, hogy a megbízható és megfontolt családi gazdálkodás fontosságára leginkább a válságok mutatnak rá. Természetesen a pénzügyi tudatosságról van szó, és meggyőződésem, hogy erre kiemelt figyelmet kell fordítanunk éppen most, éppen a jelenlegi háborús környezet miatt. Láttuk, hogy a Covid járvány először a bizonytalanság, majd számos formában a sok nehézséget áthidaló digitalizáció felé terelte az embereket, aminek természetesen komoly modernizációs haszna is van. Látjuk, hogy a háborút érintő kérdéseknél is elsőként a bizonytalanság jelenik meg a családi, baráti beszélgetésekben.
A jelenlegi helyzettel kapcsolatban viszont biztosan kijelenthetjük, hogy minden válság egyúttal újabb figyelmeztető tábla a biztonság felé vezető úton. Szinte a biztonság felé való menekülést hívja életre. Minden ember keresi a kisebb kockázatú, biztosabb pénzügyi és gazdálkodási célokat mind a megtakarításokban, mind a költésekben. Feltételezhetően nem most kezdünk el külföldre utazni, és vállalkozóként is százszor meggondoljuk, hogy belevágjunk-e egy új beruházásba. Érdekes módon azonban ez éppen fordítva is történhet: most ismerjük fel, hogy milyen kiszolgálható igények működnek, esetleg még növekednek is a jelen helyzetben, és amit eddig elhalasztottunk, elindítjuk a fejlesztést. Tehát úgy gondolom, hogy egymás mellett ellentétes hatások fognak nagyon nagy szórással megjelenni az egyes emberek és az egyes vállalkozások látókörében. Ezért is van rendkívüli szerepe az intézményesülésnek, a garanciarendszernek, valamint magának az államnak. A jegybankok és egyáltalán az egész bankrendszer jelentősége is rendkívüli nagyságú.
 
Kulcskérdésként a bizalom megtartása merül fel, ami a mi sokszor bizonyított pénzügyi rendszerünknél nem is kérdés, de az élet többi területén is megfontolt, kapkodás mentes, nyugodt döntésekre van szükség. A tényekből kell kiindulnunk, a megbízható forrásból érkező információkat kell figyelemmel követnünk, és akkor nem fognak megtéveszteni bennünket az ilyenkor dúsan termő álhírek. Nem válunk áldozattá.
 
A jövőre tekintve tehát biztosra veszem, hogy a biztonság és a bizalom kérdése megkerülhetetlen lesz, továbbá az emberek talán még óvatosabban fognak tájékozódni és gazdálkodni. Feltehetőleg a tartalékok szerepe fog felértékelődni, tehát még többen lesznek, akik hónapról hónapra egyensúlyi költségvetésben fognak gondolkodni. Az elkövetkező időszakban felértékelődik a takarékosság, ami a készletek terén is legfeljebb a megfontolt, értelmes szintű, nem pedig a pazarló felhalmozást támogatja.
 
Úgy vélem, hogy a szabályozási és irányítási feladatok óriási szerephez fognak jutni, és itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a megfelelő információkkal való rendelkezés és annak helyes feldolgozása, majd cselekvéssé formálása fogja a cselekvő, helyes választ megadni a kisebb és nagyobb közösségek számára.
 
Az emberi civilizációnak nagyon fontos tulajdonsága, hogy más kárán és saját múltjának elkövetett hibáin, valamint sikeres cselekvésein keresztül is képes tanulni.
 
Nyilvánvalóan nem lehet egyetlenegy válságot sem egy másikkal azonosnak tekinteni, de a civilizált emberek számára és a tudomány számára is az kihívás, hogy az újonnan felmerülő nehéz helyzetekben is megfelelő, adekvát válaszadás képességét teremtsük meg. Ehhez bizonyosan jó iskola, jó segítség a pénzügyileg is tudatos, megfontolt gondolkodásmód.