Domokos László

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét

2022-05-24 12:07
Nagy örömmel vettem részt hétvégén a Néprajzi Múzeum új épületének átadóján, amelynek keretében nem csupán a magyar népi kultúra kincseinek otthont adó épületet, hanem hazánk gazdag népművészetét is ünnepeltük.
Meseszép környezetben, a Városliget nyugalmat árasztó zöldje és a pesti belváros nyüzsgő utcái között helyezkedik el a Néprajzi Múzeum újonnan átadott épülete, amely rendkívül izgalmas építészeti megoldásaival egyértelműen üde színfoltja lesz fővárosunk épített környezetének. 
 
A múzeum előtt állva, majd belépve oda a múltunk, a jelenünk és a jövőnk találkozásának egy különleges élményét élhetik át a látogatók. A magyar népművészet kincsei, mindannyiunk közös örökségének darabjai egy kortárs igényeket kielégítő, modern felszereltségű, látványos terekkel működő épületben találtak otthonra, ahol immár a felnövekvő generációknak is lehetőségük lesz felfedezni a magyar népi kultúrában megbúvó történelmet, hagyományokat, értékrendet és tudást.
 
Az átadón ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki úgy fogalmazott, hogy a „nemzet kultúrája valójában szilárd útjelző, a kultúra megmutatja, hogy honnan jövünk, s azt is kijelöli, hova kell megérkeznünk”. Ezen gondolatokkal egyetértve, örömmel tapasztalom, hogy idén már nem az első olyan rendezvényre voltam hivatalos, ahol egy, a nemzeti kultúra ápolása szempontjából kiemelt jelentőségű épület átadóját ünnepeltük. Nagyon fontosnak gondolom a kulturális beruházásokat, hiszen ezekkel olyan értékekbe fektetünk be, amelyek megőrzése nélkül elképzelhetetlen nemzetünk jövője.
 
Most, a nyári hónapok közeledtével, amikor mindenki a vakációt tervezi, engedjék meg, hogy egy egyedülálló családi programként javasoljam Önöknek a Néprajzi Múzeum meglátogatását. Szánjanak rá egy napot, fedezzék fel a tárlatokat, a megszerzett élményeket pedig osszák meg másokkal is!