Domokos László

Az ÁSZ elnöke alelnöknek kérte fel dr. Karas Monikát

2021-10-30 07:00
Novembertől két alelnök támogatja az Állami Számvevőszék elnökének munkáját. Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban dinamikus hatásnövekedést ért el, négy év alatt megtízszerezte az ellenőrzött szervezetek számát, illetve tevékenysége fókuszába helyezte az ellenőrzött szervezetek vezetőinek támogatásának erősítését, ezen többletfeladatok minőségi ellátásához, a közfeladat-ellátás hatékonyságának javulásához, illetve a minőségi pénzköltés eléréséhez járul hozzá az elnök és kettő alelnök szerkezetű vezetés kialakítása.
2018-ban 806, 2019-ben 1350, 2020-ban pedig 1534 szervezet ellenőrzését végezte el az Állami Számvevőszék. Az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek eredményeként dinamikus hatásnövekedést ért el az ÁSZ, így az ellenőrzött szervezetek száma 2021-ben várhatóan eléri majd a 8 ezret. Mindez azt jelenti, hogy az Állami Számvevőszék az elmúlt négy évben megtízszerezte a hatását.
 
Az Állami Számvevőszék az Alaptörvényben definiált közpénzügyi garantőr szervezet, amelynek célja a közpénzügyek jó irányba való terelése, a pozitív változások elindítása és fenntartása. A dinamikus hatásnövekedés mellett az Állami Számvevőszék tevékenysége fókuszába helyezte a teljesítménymérés elterjesztését, valamint a tanácsadó tevékenységét a közpénzügyi helyzet, a közfeladat-ellátás javulása, valamint a közbizalom erősítése érdekében. Ezen többletfeladatok ellátása érdekében kerül sor az új alelnök kinevezésére.
 
Dr. Karas Monika 1985-ben „summa cum laude” minősítéssel végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1988-ban szerzett jogi szakvizsgát, ügyvédi esküjét pedig 1994-ben tette le. Több évtizedes ügyvédi, média- és szakjogászi tapasztalattal rendelkezik. 2013. augusztus 19-én nevezték ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé, majd az Országgyűlés 2013. szeptember 9-én választotta meg az NMHH Médiatanácsának elnökévé. Tisztségéről 2021. október 31-i hatállyal mondott le.
 
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke alelnöknek kérte fel Dr. Karas Monikát, aki elfogadta a felkérést, így a 2020. július 20-án kinevezett Holman Magdolna alelnökkel együtt látja el az alelnöki feladatokat. 2021 novemberétől tehát két alelnök támogatja az Állami Számvevőszék elnökének munkáját, az Állami Számvevőszék működésének még hatékonyabbá tétele érdekében, hasonlóan más uniós tagállamok számvevőszékeihez.