Domokos László

Az ÁSZ felkészült a váratlan helyzetekre

2020-07-22 11:00
Olyan új, modern technológiai eszközök álltak rendelkezésünkre az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában is, ami zökkenőmentes munkát biztosított az ÁSZ-nak, így ebben a nehéz időszakában is képesek voltunk biztosítani az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző funkcióját – mondta Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Jean de La Fontaine francia író és költő méltán híres állatmeséi remekül szemléltetik azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki felkészül a nehéz, vagy váratlan helyzetekre. Mi ezt tettük, nem tücsök módjára jártunk el – mondta az interjú elején az Állami Számvevőszék elnöke.
 
Domokos László úgy látja, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a számvevőszék felkészült a váratlan helyzetekre. A koronavírus okozta járványügyi helyzet az egész világra hatással volt, és ez alól nem kivétel az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve sem, ugyanakkor az ÁSZ a veszélyhelyzet ideje alatt is ellátta az alkotmányos feladatkörét. Online sajtótájékoztatókat, tudásmegosztó szemináriumokat tartott, közel 50 jelentést hozott nyilvánosságra és több mint 10, az aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekre reagáló elemzést az érintett időszakban- összegezte az ÁSZ elnöke.
 
Domokos László elmondta, a számvevőszéknél is van home office. Ezt a foglalkoztatási formát elsősorban a multinacionális cégek alkalmazták idáig, a veszélyhelyzet valamennyi foglalkoztatót, - beleértve az állami szolgáltatót is - rákényszerítette arra, hogy munkavállalói jelentős részét otthoni munkavégzésre állítsa át.
 
Mi is így tettünk annak érdekében, hogy a munkavállalókat megóvjuk a vírus okozta megbetegedéstől, munkánkat pedig minél hatékonyabban végezzük -emelte ki az ÁSZ elnöke.  Elmondta, a szervezetben az informatikai háttér mellett az informatikai biztonság is kialakításra került ahhoz, hogy működőképes legyen ez a foglalkoztatási forma. Büszkén mondhatom, hogy a számvevőszék 2020-ra minden területen sikeresen átállt a digitális munkavégzésre, mind a napi ellenőrzési, mind az elemzési feladatai ellátásában, ez pedig azt gondolom példamutató- emelte ki interjúja végén Domokos László.