Domokos László

Az otthoni munkavégzés lehetőségei és kihívásai

2021-01-15 00:00
A Kossuth Rádió Felfedező című gazdasági magazinműsorának vendége voltam, ahol az Állami Számvevőszék elemzése kapcsán beszélgettünk az otthoni munkavégzésben rejlő lehetőségekről és kihívásokról.
A vírusválság néhány hét leforgása alatt jelentős változásokat hozott az életünkbe, amelyek a mindennapjaink mellett a munka világát is drasztikusan átalakították. Vannak munkahelyek, ahol lehetőségként, de olyan helyek is akadnak, ahol kényszer szülte megoldásként hamar bevezetésre került a távmunka, az otthoni munkavégzés. Bár az elmúlt időszakban sokat beszélünk a távmunkáról, fontos rámutatni, hogy a KSH adatai szerint hazánkban már 2010. és 2019. évek között is a foglalkoztatottaknak átlagosan 2,9%-a alkalmi vagy tartós jelleggel távmunkát végzett. A járvány berobbanása jelentősen módosította ezeket az adatokat: 2020. májusára már a foglalkoztatottak 17%-a, azaz több mint 750.000 ember dolgozott a munkahelyétől távol, jellemzően saját otthonából. 
 
Fontos látni, hogy az otthoni munkavégzés egyaránt hordoz kihívásokat és lehetőségeket. A fejlett technikai- és digitális környezetnek köszönhetően ma már nem jelent akadályt a megszokott munkakörnyezetünktől távol végezni a munkánkat, azonban vannak olyan munkavállalók, akiknek még így is nehéz alkalmazkodni az új körülményekhez. Sokan vannak azonban olyanok, akik számára vonzó az otthoni munkavégzés által nyújtott rugalmasság és kényelem, és akadnak olyanok is, akik már elkezdtek olyan munkahelyek után nézni, amelyek biztosítják a távmunka lehetőségét.
 
Az otthoni munkavégzéshez való alkalmazkodás mindenki számára egy tanulási folyamat, amely során újra kell gondolnunk a munkatársainkkal való közös munkát, illetve a munkahely és a magánélet viszonyát, de szintén fontos megtanulnunk hatékonyan és jól beosztani az időnket.
 
Mindezek mellett arra is fontos rámutatni, hogy a járvány a gazdaság számos szegmensét érinti. Nem csupán a foglalkoztatottak dolgoznak munkahelyeiktől távol, de például az egyetemisták is otthonról tanulnak és vizsgáznak, így az albérletpiac is drasztikus átalakuláson megy keresztül. Nem szabad elfelednünk azt sem, hogy az otthonaink nagy része nincs irodává alakítva, tehát egy más típusú ingatlanfejlesztés igénye is megjelenhet.
 
A távmunka és az otthoni munkavégzés lehetőségeiről és kockázatairól nyilvánosságra hozott ÁSZ elemzést ide kattintva érheti el.