Domokos László

Díszvacsora a nemzet kiválóságainak tiszteletére

2022-05-06 00:00
A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban rendezték meg a 2020. és 2021. évben Nemzet Művésze címmel kitüntetett kiválóságok tiszteletére rendezett díszvacsorát. Ezt a kitüntetést csúcsdíjként is emlegetik a hazai művészeti elismerési rendszerben, ugyanis azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre.
A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban tizenegy, 2021-ben pedig hat művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat. Az elismerést a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére - 2013-ban - az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, illetve méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.
 
Úgy gondolom, hogy ez a kitüntetés amellett, hogy hatalmas megtiszteltetés, egyben felelősséget is jelent, hiszen a díjazottak kultúránknak azon képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképekké is váltak.
 
A díj a színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet területeken adományozható és egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.