Domokos László

Domokos László: a 2019-es költségvetés a legjobb volt az elmúlt 10 évben

2020-06-09 08:51
A 2019-es költségvetési folyamatok és a makrogazdasági eredmények jó alapot teremtettek a koronavírus-járvány következtében kialakult krízis kezelésére – hívta fel a figyelmet Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint azt kell folytatni, ami eddig is működött. Ösztönözni kell a fenntartható kifehérítést és a munkahelyteremtést.
Az ÁSZ törvényi kötelezettsége, hogy elemzések készítésével támogassa a Költségvetési Tanácsot feladatainak ellátásában. Az ÁSZ elkészítette és hétfőn nyilvánosságra hozta a 2019. II. félévi költségvetési folyamatok elemzését, amellyel a KT megalapozott véleményének kialakításához kívánt hozzájárulni.
 
Az előre jelzettnél dinamikusabb gazdasági növekedés következtében az adóbevételek a tervezettnél kedvezőbben alakultak, ami lehetőséget teremtett arra, hogy évközi törvénymódosítások révén az állam az adóbevételek egy részéről lemondjon – idézte az ÁSZ elemzését Domokos László.
 
Többek közt csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, illetve megszűnt az év végi feltöltési kötelezettség a társasági adónál. A vállalkozások adó- és adminisztrációs terhének mérséklése, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, illetve az adórendszer egyszerűsítése hozzájárult a gazdaság fehérítéséhez, amely megjelent a gazdasági mutatók további javulásában, például a keresetek és a foglalkoztatottság növekedésében is.
 
Ennek alapján megállapítható, hogy 2019-ben is folytatódott a gazdaság fenntartható fehérítésének folyamata – húzta alá Domokos László. Ez arra világít rá, hogy olyan adókat célszerű mérsékelni, amelyek enyhítése erősíti az ország versenyképességét, ezért elsősorban a munkát terhelő kulcsok mérséklése a kézenfekvő – véli az ÁSZ elnöke.
 
Az aktivitást, foglalkoztatást és munkanélküliséget jellemző mutatók a 2019. évben kedvezően alakultak – mutatott rá Domokos László. Az aktivitási ráta növekedése annak volt köszönhető, hogy növekedett a munkaerő iránti kereslet és az állam több munkaerőpiacot ösztönző intézkedést tett. Ezek közé tartozik a személyi jövedelem-adó kulcsának csökkentése 15%-ra, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott járulék-kedvezmények, az álláskeresési támogatások átalakítása, a nyugdíjkorhatár emelése, illetve a hat-éves bérmegállapodás.
 
Végül meg kell említeni a megtakarítások és a fogyasztás alakulását, hiszen ezt is értékelte az elemzés 2015 és 2019 között. Ez alapján örvendetes hír, hogy a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona folyamatosan, évente átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben növekedett – hívta fel a figyelmet Domokos László. Ez visszatükrözi mind a foglalkoztatottság, mind a foglalkoztatottak munkajövedelmeiben végbement fejlődést. A vizsgált időszakban a háztartások teljes megtakarítása mintegy 50 százalékkal lett több – emelte ki az ÁSZ elnöke.
 
Az ÁSZ hétfőn közzétett elemzése rámutatott arra, hogy 2019-ben a gazdasági folyamatok a kormányzat által prognosztizáltnál is kedvezőbben alakultak, ami mozgásteret teremtett egyes adók évközi mérséklésére, illetve kiadások növelésére. Az intézkedések következtében a tervezettnél ugyan magasabb lett a költségvetési hiány és az államadósság, azonban az ezek mértékére vonatkozó törvényi előírások így is teljesültek. Összességében elmondható, hogy a 2019-es folyamatok segítik a gazdaság újraindítását – összegzett Domokos László.